1 av 2
Parkalombolo IK, Starka Parka i folkmun
2 av 2
Foto: Victor Vedin/ SVT Sport
Juŋga/Parkalompolo

Starka Parka - från planer på nedläggning till serieseger

Tränare för laget, Robert Unga: Det är väl klart att vi vinner
5:14 min

Fotbollslaget Parkalompolo IK från byn Parkalompolo i Pajala kommun säkrade igår segern i div. 5 Norra. I våras fick laget nya spelare och de har gett laget framtidsanda.

Igår möttes Parkalompolo IK, Starka Parka i folkmun, och Överkalix IF på Lombia i Kiruna. Starka Parka vann med 12-0 och säkrade därmed segern i div 5 Norra. En vinst som kändes långt borta när säsongen startade.

- Nog är det roligt att vinna, det är alltid kul att vinna. Egentligen skulle vi ha spelat i division 4 eftersom vi hade en plats där men i vintras beslutade vi att inte gå upp i fyran eftersom vi inte hade tillräckligt med spelare. Vi stannade kvar i div 5 och började på nytt, säger lagkaptenen Aslak Allas.

Starkaparka har egentligen sin hemmaplan i byn Parkalompolo, Juŋga på samiska, ca 17 mil från Kiruna och spelar ibland sina hemmamatcher där men nu bor de flesta spelarna i Kiruna så hemmaplanen ligger en bit bort.

I fjol spelade Parkalompolo i div. 4 och klarade sig kvar där. Men brist på spelare gjorde att det fanns planer på att lägga ner verksamheten inför den här säsongen.

Men så i våras fick laget tillskott av flera unga spelare i form av nyanlända och det gav ny kraft och energi för framtiden, menar 82-årige assisterande tränaren Börje Andersson Junkka.

- De betyder enormt mycket, vilket intresse det är på träningarna. Det är träningarna som gör mycket, det blir roligare träningar när vi är 20 stycken varje träning. Framtiden ser så  fin ut, så det är otroligt. Den känslan som jag har nu, det är enormt roligt att få fortsätta att satsa till nästa år, tycker jag, ledarstaben, föreningen och spelarna är villiga att satsa, säger Börje Andersson Junkka.

Laget anmälde sig till spel i division 5 och där har man gått från klarhet till klarhet. Med en match kvar att spela så är Parkalompolo redan klara seriesegrare, och även om sista matchen inte betyder något så är målsättningen vinst.

- Det är alltid roligt att vinna och få visa vilka som är bäst, säger Aslak Allas.

En tradition som Parkalompolo IK har vid hemmamatcher hemma på Palovallen i byn är att man bjuder motståndslaget på köttsoppa. På söndag ska man möta Polcirkeln/Svanstein FF i Juoksengi och förväntar sig en god middag.

- De är ju på älgjakt nu och jag ska meddela dem att nu får det bli älggryta, vi kommer dit och spelar. Se till att det finns älggryta också, avslutar Börje Andersson Junkka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".