Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utdrag polisförhör 3
1 av 3
Foto: Lars-Ola Marakatt, Sameradion & SVT Sápmi
Utdrag polisförhör 1
2 av 3
Foto: Lars-Ola Marakatt, Sameradion & SVT Sápmi
Lars Miguel Utsi, Sametingets vice styrelseordförande.
3 av 3
Lars Miguel Utsi, Sametingets vice styrelseordförande. Foto: Lars-Ola Marakatt, Sameradion & SVT Sápmi

Polis i förhör: Ute efter samiska tjuvjägare

Lars Miguel Utsi: Strukturell rasism som måste motarbetas
1:18 min

I sin jakt på tjuvjägare råkade en polisman skjuta ett vådaskott i en husvagn. Polismannen misstänktes för framkallande för fara för annan. I förhören med särskilda utredare berättade polismannen att han var ute efter att få fast tjuvjagande samer.

Vid förra årets älgjakt gjorde polisen och länsstyrelsen en stor satsning på att kontrollera jägare i fjällområdet.

I samband med en undersökning norr om Kiruna av en husvagn som användes som jaktkoja av tre jägare, så sköt en av polismännen ett vådaskott inne i husvagnen. Polisen misstänktes för vållande till fara för annan, men friades då ord stod mot ord.

Vi har tagit del av förhören som hölls med både jägarna och poliserna på platsen. Polismannen berättar i förhören att de utförde bevakningen på grund av misstanke om tjuvjakt på älg. Han sa också rakt ut att det var speciellt samer som tjuvjagar. 

"Det är för att hålla koll på hur många älgar som skjuts så att det inte bara skjuts så många som möjligt och se sen är det slut, vilket har varit misstanken."

"Om jag ska vara ärlig så skjuter samerna dom skjuter där dom behöver säger dom dom behöver inte den där tilldelningen."

Händelsen inträffade för ganska precis ett år sedan då polisen och länsstyrelsen satsade extra på att bevaka älgjakten.

"Redan ett halvår innan ungefär då hade samerna i området speciellt en man då gått ut med att han kommer att skjuta hur mycket älgar som helst för att han hade inte fått en tilldelning som för honom då."

Sametingets vice styrelseordförande, Lars-Miguel Utsi från Guovssonásti, är kritisk mot polisens uttalande under förhör.

Utsi kallar det här för strukturell rasism som ska bort från samhället.

- Det är lösa påståenden som inte är underbyggda. Och det är typiskt strukturell rasism. Det blir saker som berättas vidare och blir till sist en sanning som inte behöver vederläggas. Det slutar med att den enskilda människan blir utsatt i myndighetsutövandet, säger Utsi.

- Det här är en allvarlig fråga som vi måste jobba med. Samhället måste se till så att den strukturella rasismen mot samer motarbetas, säger Utsi.

Polisen har erbjudits möjlighet att kommentera saken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".