Agneta Granström, ledamot i kyrkomötet för Miljöpartiet. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 2
Agneta Granström, kandiderar för Miljöpartiet i kyrkovalet. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.
Samiska flaggan och svenska kyrkans flagga
2 av 2
Foto: Sameradion & SVT Sápmi
#girkoválggat17

Kyrkovalet närmar sig

Agneta Granström: Alla är lika mycket värda oavsett bakgrund
5:05 min

På söndag är det dags för kyrkovalet. Som medlem i svenska kyrkan kan man rösta på partier och kandidater som ska jobba med kyrkofrågor på tre olika stadium.

Val sker till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och till kyrkomötet. Stora frågor under valet är vad Svenska kyrkan ska lägga pengarna på, hur man ställer sig till homosexuellas rätt att gifta sig i kyrkan och så vidare.

Agneta Granström är toppkandidat för Miljöpartiet.

- Det är en organisation, ett samfund, som står för djupa mänskliga värden, där vi alla är lika mycket värda oavsett bakgrund, sexuell läggning eller hudfärg. En öppen kyrka där kvinnor och män har samma förutsättningar är oerhört viktigt för mig och det ska svenska kyrkan stå för, säger Agneta Granström.

Du som är medlem i Svenska kyrkan och fyllt 16 år har rätt att rösta i kyrkovalet och välja vilka som ska företräda dig de kommande fyra åren. Precis som i valet till riksdagen, landstingsfullmäktige och kommunerna kan man i kyrkovalet rösta på partier och kandidater som ska jobba med kyrkans sak på tre olika nivåer, lokalt, regionalt och nationellt.

Det finns riksdagspartier man kan rösta på i kyrkovalet men också andra partier så som partiet partipolitiskt obundna.

Cirka 5,2 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar är röstberättigade men I kyrkovalet 2013 röstade bara 700 000 medlemmar.

Medan Agneta Granström för Miljöpartiet vill se en öppen kyrka tycker kandidaten Per Eric Simma från partiet Frimodig kyrka att den viktigaste frågan är att låta kyrkan vara som den alltid varit där man sprider guds ord.

- Vi är ett parti som man kalla för konservativa eftersom vi vill hålla kvar i det som står i bibeln, säger Per Eric Simma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".