Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tio miljoner mer till rennäringen

Publicerat fredag 15 september 2017 kl 14.04
Landbruksminister Sven-Erik Bucth och Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti.
Landbruksminister Sven-Erik Bucth och Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti. Foto: Anna Sunna, Sameradion & SVT Sápmi

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hade bjudit bland annat Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti hem till sig i Karungi. Där meddelade han att Sametinget får tio nya miljoner kronor till rennäringen från och med 2018, i budgetproportionen som regeringen och Vänsterpartiet har en överenskommelse om.

Sametinget får mer pengar bland annat för att rennäringen har behov att delta mer aktivt i samhällsplanering och markutnyttjande inom renskötselområdet.

– Det är viktigt att vi värnar den här näringen, rennäringen. Den är väldigt viktig för landsbygden, för regional utveckling och för jobben, säger Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Det ökade anslaget finns med i budgetpropositionen som regeringen ska lägga fram, budgetpropositionen är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Med detta tillägg blir främjandeanslaget för rennäring 114 miljoner kronor per år.

– Det är ett glädjebesked till hela det samiska folket, i synnerhet att rennäringen får ta del av de här pengarna. Som vi vet så har vi inom näringen drabbats de senaste åren, säger Per-Olof Nutti, Sametingets styrelseordförande. 

Det ökade anslaget är till för att Sametinget ska kunna möta behovet av bland annat stödutfodring av renhjordar när betet låst sig, något som blir allt vanligare med ett varmare klimatet. Regeringen ser även att rennäringen har behov att delta mer aktivt i samhällsplanering och markutnyttjande inom renskötselområdet. 

– Varje år drabbas rennäringen svårt av att renarna inte kommer åt betet och för att kunna stödutfodra måste man ha ekonomiska medel och det är det som är huvudsaken till att vi höjer det här. Men det finns också ett rovdjurstryck, renskötselplaner och stängselfrågor som ska hanteras inom det här omfattande programmet, säger Sven-Erik Bucht.

Sametinget har flera gånger ansökt om mer pengar från regeringen till rennäringen. I 2015 och 2016 ansökte man om anslagskredit, det vill säga att låna pengar från nästa års budget. 

– Vi är en ny styrelse och vi måste se över vad den förra styrelsen gjort och vad som gjorts före det, när man får pengar så gäller det att inte köra i samma hjulspår. Katastrofskadeersättningen har inte fått det anslag det är i behov av, det är kanske det första vi måste se över nu, men även riksgränsstängsel, rovdjursinventering och ersättning som tar en stor del av främjandeanslaget, säger Per-Olof Nutti.

Räcker det här tillskottet på tio miljoner att fylla de luckor som varit?

– Idag får vi glädjas över det här, givetvis behövs det mer men det här är en bra början. Nu måste vi se till att omprioritera och göra bra saker med dessa pengar, säger Per-Olof Nutti.

 Sverige ska delta i en tematisk studie som genomförs av OECD, Landsbygdsministern meddelade också att Sverige kommer delta i studien som ska lämna förslag hur den ekonomiska utvecklingen hos urfolk kan förbättras. 

OECD får 1,1 miljoner kronor att genomföra studien.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".