Samiska flaggan vid Sundsvalls stadshus. Foto: SR Sameradion
1 av 3
Samiska flaggan vid Sundsvalls stadshus. Foto: SR Sameradion
Birgitta Ricklund
2 av 3
Birgitta Ricklund är möbelhantverkare och ordförande i Orrestaare sámien siebrie. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Alice Bah Kuhnke står vid en mikrofon framför den samiska flaggan.
3 av 3
Kulturminister Alice Bah Kuhnke talar när Sametinget öppnas i Östersund. Foto: Robert Henriksson/TT

Regeringen ökar budgeten för nya förvaltningskommuner

Birgitta Ricklund: Det här är en upprättelse!
3:04 min

Regeringen satsar nu på att ansluta nya kommuner till förvaltningsområdena för samiska, meänkieli och finska. Sameföreningsordförande gläds över beskedet.

För att finansiera detta ökar regeringen budgeten för ändamålet med 16 miljoner kronor 2018 och med 20 miljoner kronor från 2019.
Detta medför utökade rättigheter för de nationella minoriteterna i dessa områden.

Åsele, Sundsvall, Luleå och Örnsköldsvik har ju sedan tidigare ansökt om att ingå i det samiska förvaltningsområdet utöver de 19 kommuner som ingår idag.

Även Vindeln har under sensommaren lämnat in en ansökan och kan bli aktuell som förvaltningskommun redan nu.

- Äntligen, äntligen säger jag. Vi har legat på kommunpolitikerna sedan 2012 och det här känns som en upprättelse. Vi kommer synas bättre, vi kan börja jobba med språket och med skyltningar. Vi kan börja känna att vi finns här allihopa, att vi inte är någon historia, säger Birgitta Ricklund som är ordförande för Örnsköldsviks sameförning. 

Regeringen ska nu pröva de anmälningar som inkommit till Regeringskansliet.

- Av dom som nu står i kö och har ansökt, till dom kommer de här pengarna räcka till och det kommer till och med finnas ytterliga medel till ytterliga kommuner. Vi har tagit i därför att förvaltningskommuner och deras politik som dom ska stå och arbeta för är helt central, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".