Ulrika Erikssons skjutna ren utanför Flakaberg
1 av 2
Ulrika Erikssons skjutna ren som hittades utanför Flakaberg. Foto: Henrik Andersson/ Privat
Renkalv
2 av 2
Så här såg Ulrika Erikssons nu skjutna ren ut när den bara var en liten kalv. Foto: Ulrika Eriksson/ Privat
Rádio Sápmi

Renägare om sin tjuvskjutna ren: Man känner sig maktlös

Ulrika Eriksson: Man känner sig frustrerad, för det går inte att göra något
7:14 min

Förra veckan hittade en jägare en skjuten ren några kilometer utanför Flakaberg i Bodens kommun, som visade sig tillhöra Ulrika Eriksson.

Under förra veckan fick renägaren Ulrika Eriksson från Gällivare skogssameby veta att en av hennes renar hittats död några kilometer från hemmet i Flakaberg. Det visade sig att den blivit tjuvskjuten.

– Jag känner mig ledsen, frustrerad och arg. Det är många känslor just nu om det här. Jag känner mig maktlös, säger renägaren Ulrika Eriksson till Rádio Sápmi.

Berätta, hur fick du reda på det här?

– Det var förra veckan som en jägare ringde till min pappa. Han hade hittat en ren i skogen. Det var blod på halsen och han tyckte att det såg ut som att den var skjuten. Av beskrivningen och märket som jägaren beskrev så förstod vi att det var min ren. 

Hur känns det för dig som renägare att vara med om sånt här?

– Först blir jag arg, sen blir man ledsen och man känner sig frustrerad för det går inte att göra något. Det är många känslor på samma gång. Renar är ju en del av mitt liv. Jag arbetar inte som renskötare men är uppvuxen med det och jag vill inte leva utan renar. 

Varför tror du att det här händer?

– Jag tror att i det här fallet är det köttet man vill åt, antingen för egen del eller för att sälja det vidare. Det är väl en tröst i sig att de inte fick med renen den här gången. Men det känns inte bra att renen plågades, för som vi har förstått så dog den inte direkt, säger Ulrika Eriksson.

Händelsen är polisanmäld och polisen bekräftar att de är på väg till platsen, men kan i dagsläget inte säga något om ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".