Sylvia Sparrock
1 av 3
Sylvia Sparrock, ordförande för samiska rådet i Svenska kyrkan. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Anki Bondesson, kyrkovalledare inom Svenska kyrkan.
2 av 3
Anki Bondesson, kyrkovalledare inom Svenska kyrkan. Foto: Julia Carlbaum/SVT
Sylvia Sparrock samtalar om Svenska Kyrkans vitbok med ärkebiskop Antje Jackelén.
3 av 3
Sylvia Sparrock samtalar om Svenska Kyrkans vitbok med ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: SVT

Sylvia Sparrock gläds över ökat valdeltagande i kyrkovalet

De preliminära valresultatet i gårdagens kyrkoval visar att valdeltagandet ökat med 5,5 procent i jämförelse med valet 2013. Det ökade valdeltagandet gläder Sylvia Sparrock, ordförande i samiska rådet i Svenska kyrkan.

18,25 procent av det röstberättigade valde att lägga sin röst och ännu är inte förtidsrösterna räknade. Sylvia Sparrock, ordförande i samiska rådet i Svenska kyrkan, är glad över att valdeltagandet ökar eftersom kyrkan har en stark position i samhället.

- Det är ju glädjande för kyrkofrågorna att svenska allmänheten engagerar sig i de frågorna. Jag tycker att det är positivt för de samiska frågorna, för då kan samisk påverkansarbete lyftas ännu mer eftersom kyrkan ju ändock är en samhällsfaktor i samhället i stort. Det är väl bra ifall de samiska frågorna synliggörs och jag hoppas att de samiska frågorna får fortsatt uppmärksamhet och bekräftelse, att de lyfts upp på agendan, säger Sylvia Sparrock.

5,2 miljoner är röstberättigade i Sverige och över 920 000 personer av dessa har röstat i årets kyrkoval. Man får gå så långt tillbaka som till 1950-talet för att nå till ett valdeltagande över 18 procent.

- Det är fantastiskt! Vi ökar från 12,7 procent till 18,25 och det är jätte, jätteroligt. Jag kände på mig för en månad sedan att det kan nog tänkas att vi ökar lite grann men att det skulle bli så stor ökning, det trodde jag inte. Nu är det alltså en miljon människor som har röstat, säger Anki Bondesson, kyrkovalledare inom Svenska kyrkan. 

Socialdemokraterna är fortfarande störst och får med sina 30,45 procenet 76 mandat i kyrkomötet som är kyrkans högst beslutande organ. Näst störst är Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan som får 43 mandat och på tredje plats kommer Centerpartiet som får 35 mandat och ökar därmed med 5 mandat från 2013. Det parti som ökar mest är Sverigedemokraterna, partiet hade 15 mandat 2013 och får nu 23 mandat.  

Borgerligt alternativ backar med 9 mandat och hamnar på 22 mandat. Även Kristdemokrater i Svenska kyrkan går bakåt och får 7 mandat i kyrkomötet.

Sylvia Sparrock, vilka förväntningar har du framöver när det gäller arbetet om sanningskommission i Sverige?

- Jag hoppas att frågorna fortsatt är aktuella och att inte vitboks-projektet faller i glömska, att man fortsätter att jobba med de här frågorna för de är jätteviktiga så att historien blir synliggjord, säger Sylvia Sparrock.

I månadsskiftet september-oktober kommer det slutliga resultatet av kyrkovalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".