Karin Vannar och Bitte Päiviö Nygård i Jokkmokks gamla kyrka. Foto AnnCatrin Stenberg Partapuoli/Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 2
Karin Vannar och Bitte Päiviö Nygård i Jokkmokks gamla kyrka. Foto AnnCatrin Stenberg Partapuoli/Sameradion & SVT Sápmi.
Samiska flaggan och Svenska kyrkans flagga. Foto: Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 2
Samiska flaggan och Svenska kyrkans flagga. Foto: Sameradion & SVT Sápmi.

Samernas väl - ett av kyrkovalets vinnarpartier

Samernas väl i Luleå stift ser ut att ha ökat med nästan tio procent i valet till kyrkofullmäktige i Jokkmokks församling. I stiftet ställde de upp på annan lista.

Enligt de preliminära siffrorna röstade nästan var tredje jokkmokkare på Samernas Väl i valet till kyrkofullmäktige, i Jokkmokks församling. Det är en ökning på nästan tio procent.

-  Det är jätteroligt, så roligt! Det är ju inte klart ännu men det ser ut som att vi ökar från fyra till fem mandat, säger Karin Vannar, Samernas Väl.

Även Borgergligt Alternativ (BorgA) ökar stort procentuellt och ser ut att få ett till mandat. Socialdemokraterna ser ut att hamna på samma procent som vid förra valet och ligger kvar på sina åtta mandat i Kyrkofullmäktige, i Jokkmokks församling. 

I Luleå stift har Samernas väl tidigare haft ett mandat. I det här valet gick partiet istället till val på samma lista som Partipolitiskt obundna (posk). Samernas Väls förstanamn, Bitte Päiviö Nygård, var trea på den listan.

-  Det är jätteroligt, och att vi nu ökar till fem mandat i Kyrkofullmäktige. Jag vet inte om det är diskussionen i kommunen kring Laponia eller om det är debatten om Sverigedemokraterna som gjort att fler röstat. Vi måste nästan fråga våra väljare. 

Slutgiltigt resultat med personvalsrösterna beräknas komma om två veckor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".