Inget förbud mot uranbrytning

Naturvårdsverket föreslår en skärpning i miljöbalken kring uranbrytning. Förslaget innebär inget förbud, men att all brytning eller bearbetning av uran kräver regeringstillstånd.

Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag utrett ett förbud mot uranutvinning och nu har förslaget överlämnats till miljödepartementet.

Naturvårdsverket föreslår inget förbud utan föreslår en ny bestämmelse i miljöbalken. Den nya bestämmelsen innebär att tillstånd för gruvdrift eller gruvanläggning som medför brytning, bearbetning eller anrikning av uranhaltigt material, bara kan ges om det behövs för att ett annat mineral ska kunna brytas. Men eftersom det innefattar uran, så krävs tillstånd från regeringen.

Läs mer hos SVT Nyheter Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".