Lars Miguel Utsi, Sametingets språknämnds ordförande.
1 av 2
Lars Miguel Utsi, Sametingets språknämnds ordförande. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Inger Fjällås tittar i nya pitesamiska ordboken.
2 av 2
Inger Fjällås tittar i nya pitesamiska ordboken. Foto: Jenny Israelsson Skoglund/ Sameradion & SVT Sápmi

Språknämnden vill se satsning på pitesamiskan

Lars Miguel" Bargat dan ovddas ahte vuođđudit bihtánsámegiel ortografiija"
1:21 min

Sametingets språknämnd har beslutat att föreslå att sametingets styrelse ska lyfta frågan om pitesamiskans ortografi till  Samiskt parlamentariskt råd.

Svenska Sametingets nya språknämnd har haft möte i Kiruna och man vill att styrelsen ska arbeta vidare med godkännandet av pitesamiskans ortografi. 

- Det här är en väldigt viktig fråga. Vi har sett och hört att när umesamiskans ortografi godkändes så ökade intresset för umesamiskan bland dem som använder språket, säger Lars Miguel Utsi, språknämndens ordförande. 

Norska Sametingets styrelse har redan i början av september beslutat att lyfta frågan om pitesamiskans ortografi till Samiska parlamentariska rådet. 

Pitesamiskan är ett av de samiska språken som är starkt hotat. I Sverige är det ungefär 30 personer som behärskar det språket, i Norge har pitesamiskan helt försvunnit. 

Inger Fjällås som är lärare i pitesamiska gläds över nyheten.

- Det var goda nyheter för mig. Jag är så glad när jag får höra att vi snart har ett skriftspråk, vi som bara har kunna tala pitesamiska förut, säger Inger Fjällås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".