Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Genrep teaterföreställningen SMS från Soppero. Skådespelarna Vibeke Oskal och Albin Grenholm. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi
1 av 2
Genrep teaterföreställningen SMS från Soppero. Skådespelarna Vibeke Oskal och Albin Grenholm. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi
Alice Bah Kuhnke
2 av 2
Alice Bah Kuhnke intervjuas om budgetförslagen för 2018 och efterföljande år. Foto: Jörgen Heikki / Sameradion & SVT Sápmi
Statsbudgeten 2018

Mer pengar till samisk kultur

Alice Bah Kuhnke: Oerhört glädjande och en seger.
1:42 min

Kulturanslaget för samer och nationella minoriteter höjs med tio miljoner kronor nästa år. Det föreslår regeringen i sin statsbudget för nästa år.

Det har varit ett sällan skådat miljonregn över samisk verksamhet i nästa års statsbudget. Regeringen har ju ett reformutrymme på 40 miljarder kronor att spendera lagom till valåret 2018.

Och det har också spillt över på bland annat Sametinget.

Sedan tidigare är det känt att Sametingets förvaltningsanslag höjs med elva miljoner kronor nästa år och ytterligare 16 miljoner 2019.

Rennäringens främjandeanslag höjs med tio miljoner kronor, till 118 miljoner kronor, från och med nästa år.

Regeringen satsar också på att få fler nya kommuner till förvaltningsområdena för samiska, meänkieli och finska. Budgeten för det ändamålet ökas med 16 miljoner kronor 2018 och med 20 miljoner kronor från 2019.

Dessutom får fjäll-och samemuseet Ájtte en anslagshöjning med en miljon kronor nästa år.

När regeringen nu på morgonen offentliggjorde budgeten i sin helhet står det också klart att regeringen höjer kulturanslaget med 745 miljoner kronor.

Tio miljoner av dessa tillförs samernas och övriga nationella minoriteters kulturverksamheter från och med nästa år.

 – Det är medel som har stor funktion och effekt. Språk och andra kulturella utryck bär de nationella minoriteterna. De nationella minoriteterna är en del av det svenska kulturarvet, sa Alice Bah Kuhnke vid en presskonferens.

Regeringen vill därför stärka Statens kulturråds och Sametingets bidrags-givning, men även Svenska Filminstitutets främjande av tillgången till film för barn och unga på de nationella minoritetsspråken samt Finlandsinstitutets kulturförmedlingsstöd.

Sametinget förfogar idag över drygt 15 miljoner kronor för bidrag till samisk kultur, pengar som även ska tillfalla samiska organisationer och föreningar.

Vad gäller de tio miljoner som regeringen idag föreslår till nationella minoriteters kultur så är det ännu inte klart hur de ska fördelas. En del kommer att fördelas via statens kulturråd och även Sametinget kommer att få mer medel att fördela.

Regeringen har tidigare satsat på film på nationella minoriteternas språk och även nu betonar man detta.

 – Vi vet att film och rörlig bild konsumeras mycket av barn och unga, så om vi menar allvar med att stärka nationella minoriteters möjligheter att nå barn och unga på till exempel samiska så behöver vi också använda rörlig bild och investera i film, säger Alice Bah Kuhnke när Sameradion och SVT Sápmi intervjuar henne.

Regeringen föreslår alltså många anslagsökningar vad gäller samiska ändamål och det är något som Alice Bah Kuhnke är nöjd över.

 – Det är oerhört glädjande och en seger för många som kämpat länge för att vi ska kunna göra de här stora investeringarna som vi nu gör.

Varför kommer det just nu?

 – Därför att vi har byggt upp för det och fört dialog under längre tid, och jag har hela tiden varit tydlig med att innan mandatperioden är slut så kommer vi att leverera med besked, och nu gör vi det. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".