ägaren Tord Kostet sköt en grävling I Nausto mellan Kiruna och Svappavaara.
Jägaren Tord Kostet sköt en grävling I Nausto mellan Kiruna och Svappavaara. Foto: Tord Kostet/ Privat
Rádio Sápmi

Jägare om sitt första möte med en grävling: Svårt att tro mina ögon

Tord Kostet: Det är något som jag inte vill ha här uppe
4:08 min

Det blev ett överraskande möte för Tord Kostet när han förra lördagen var på älgjakt i Nausto mellan Svappavaara och Kiruna och träffade på en grävling.

– Hunden började skälla och jag smög mig fram på ståndskall och när jag kommer närmare i tätskogen så såg jag ingenting i början och jag hörde ett morrande och fräsande. Jag började undra vad det var för något, för någon älg var det då inte. Hunden sprang fram och tillbaka och jag började tänka på att kanske var det en mårdhund eller en björn, säger Tord Kostet. 

Eftersom han inte tyckte att det lät som en björn så smög han sig fram och tyckte sig se att det var en mårdhund. 

– Jag sköt den och när jag ser att det är en grävling, så hade jag svårt att tro mina ögon, berättar Tord Kostet till Rádio Sápmi om sin första möte med en grävling så här långt norrut.

Igår rapporterade vi om att vårat nyhetsteam hittade en död grävling på väg E10 vid Mertainen mellan Kiruna och Svappavaara. Vi blev förvånade eftersom vi inte är vana vid att se grävlingar här uppe. Under dagen fick vi in tips från folk som också träffat på grävling i områden där de inte funnits förut. Bland annat hörde jägaren Tord Kostet av sig till oss och berättade om sitt möte med en grävling under älgjakten.

Du trodde först att det var en mårdhund som till slut visade sig vara en grävling? Varför sköt du?

– Mårdhundar vill vi ha bort och hade jag vetat att det var en grävling hade jag också skjutit den, för den tillhör inte heller våran fauna. Grävlingen tar hårt på skogsfågel och plockar deras ägg på våren och försommaren. Den gör mycket skada, så att det är något som jag inte vill ha här uppe.

Vad är du rädd för om det blir mer grävlingar här uppe?

– Jag tror att skogsfågel kommer försvinna, jag jagar inte själv skogsfågel, men dom är vackra att se ute i skogen. Dom vill vi gärna ha kvar, om man ska välja mellan grävlingar och skogsfågel.

Vad har du gjort med grävlingen?

– Jag har fryst ner den för den är Kirunas första skjutna grävling. Den måste man ju spara, säger Tord Kostet.

Den allmänna jakttiden för grävling i hela landet är 1 augusti till 15 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".