Domare Patrik Södergren
1 av 3
Domare Patrik Södergren på hovrätten för Övre Norrland. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Matti berg och Ingemar Blind
2 av 3
Matti berg och Ingemar Blind, i Girjas sameby Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Peter Danowsky
3 av 3
Peter Danowsky, Girjas samebys ombud. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
#GirjasMotStaten

Domaren i Girjasmålet: Stort mål och jättejättemycket att läsa

"Det påminner mer om forskning än om domstolsarbete"
5:13 min

I hovrätten för Över Norrland i Umeå hålls idag ett förberedande sammanträde mellan staten, som företräds av justitiekanslern, och Girjas sameby.

Efter de sedvanliga presentationerna av de närvarande i hovrätten - hovrättspresidenten, domarna och företrädarna för staten respektive Girjas sameby - ställde hovrätten genast Girjas yrkanden på prov. Alltså vad det är Girjas sameby egentligen vill.

I det första yrkandet vill Girjas sameby, i förhållande till staten, ha ensamrätt till jakt på småvilt och fiske inom samebyns område, och att staten som konsekvens av samebyns ensamrätt inte får upplåta jakt- och fiskerätt på området, samt att samebyn i sin tur får göra det utan statens samtycke.

I det här fallet ville hovrätten förstå vilken typ av rätt det var frågan om – alltså om rätten att upplåta jakt och fiskrätt, som staten enligt samebyn tagit sig från Girjas bruksrätt.

Men Hovrätten hade också frågor om samebyns andrahandsyrkande - som innebär att samebyn och staten gemensamt innehar rätten till jakt på småvilt och fiske på det angivna området. Här undrade hovrätten om yrkandet handlar om något annat än rätten att bestämma över jakten och fisket.

Om det inte är så, så undrade rätten om det första ledet kan strykas så att bara yrkandets andra led ingår i målet - vilket innebär att jakt och fiskerätt inom området får upplåtas endast gemensamt av Samebyn och staten. Girjas samebys ombud fick några dagar på sig att svara på det.

Efter att parterna under sammanträdet gått igenom yrkandena, så började man titta på grunderna i målet. Då ville hovrättspresidenten veta vilka omständigheter Girjas sameby och staten egentligen vill att rätten ska prova. Och om det skulle gå att precisera när och hur marken brukats.

- Hur ska man prata om detta för att inte behöva redogöra för hela världshistorien, sa hovrättspresident Margareta Bergström.

Ett annat uttryck som hovrättspresidenten för Övre Norrland använde, efter att samebyns ombud beskrivit sin syn på samebyns rätt ur ett historiskt perspektiv, och som också kan beskriva komplexiteten i Girjasmålet är:

- Som att försöka få in något runt i något fyrkantigt, sa Margareta Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".