Annechatrine Brandén
Tillförordnade sameskolchefen Annechatrine Brandén. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

Sameskolstyrelsens budget minskar

Sameskolstyrelsen får tre miljoner mindre från och med nästa år och ännu mindre åren efter, det stod klart när regeringens höstbudget presenterades.

Tillförordnade sameskolchefen Ann-Chatrin Brandén vill inte kommentera mer än att det följer regeringens beslut som är taget förra året.

- Vi har en bra verksamhet och vi fortsätter att utveckla den utifrån vår plan, skriver Brandén i ett mejl till Sameradion & SVT Sápmi.

I år har Sameskolstyrelsen 43 miljoner kronor i statliga medel. Till nästa år sjunker budgeten till 40 miljoner kronor och från och med 2019 är budgeten återigen 36 miljoner kronor. Det är då på samma nivå som ifjol, innan sameskolstyrelsen fick extra anslag för att utveckla och förbättra den samiska fjärrundervisningen. De extra medlen skulle också gå till att utveckla organisationen på kansliet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".