Foto: Scanpix

Bofinken breder ut sig norrut medan snösparven kan tvingas lämna

En av de stora förlorarna i klimatförändringarnas spår, är våra fåglar. Medan arter som bofinken ser ut att gynnas av det varmare klimatet och breder ut sig norrut - så hotas istället flera andra arter.

Idag är två fjällhäckande arter direkt hotade av klimatförändringarna, nämligen snösparven och lappsparven. Forskningen som gjorts visar att det till och med kan handla om en halvering av antalet sedan millenieskiftet. En trend som forskarna tror beror på klimatförändringar.

- Snösparven bor längst upp på fjället. När det blir varmare och fåglarna flyttar på sig, byter miljö, då kan de inte komma längre upp i Sverige. Då blir det möjligen Spetsbergen som erbjuder rätt förutsättningar, säger fågelforskaren Åke Lindström, professor vid Ekologiska institutionen vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".