Victoria Harnesk. Foto: Privat
Victoria Harnesk Foto: Privat
Rádio Sápmi

Samisk mat kan ligga i tiden

Victoria Harnesk: Mat ger tillfällen att ta del av kultur
5:54 min

På många håll i Sápmi är sarvslakten i full gång och därför ska vi i dagens Radio Sápmi prata om samisk matkultur.

Samisk matkultur är något som engagerar Victoria Harnesk, hon är aktiv inom matorganisationen Slow Food Sápmi och samisk mat är någon som hon tycker är viktigt att prata om.

Harnesk upplever att fler och fler har börjat få upp ögonen igen för den traditionella matkonsten när det kommer till bland annat blodmat men även andra maträtter lagade på innandelar som man inte tar till vara på nu till dags i samma mån som förr i tiden.

– Dels har vi blivit mer medvetna om att samisk mat är nyttigt men vi som har barn nu har nog upplevt en äldre form av ätande, en mer traditions mat ätande och jag tror att vi har börjat vilja överföra det till våra barn. Vi vill även ge det till dom äldre i våra familjer så att det här kring traditionerna i maten är viktig och jag tror också om vi hade höjt den egna kunskapen runt vad mer man kan äta å tillaga så tror jag att efterfrågan kommer att öka på andra innandelar och organ också, säger Victoria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".