Peter Rodhe, Same Ätnam.
1 av 3
Peter Rodhe, Same Ätnam. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Jörgen Jonsson, SSR
2 av 3
Jörgen Jonsson, SSR Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Åsa Larsson Blind.
3 av 3
Åsa Larsson Blind. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.

Organisationer positiva till konsultationsordning

Peter Rodhe: Ett stort kliv framåt
2:08 min

Flera samiska organisationer är positiva till förslaget om konsultationsordning med samerna. Stort steg framåt, menar tre företrädare.

I torsdags la alltså regeringen fram departementspromemorian Konsultation i frågor som rör det samiska folket.

Regeringen föreslår en lagstadgad skyldighet för regeringen, statliga förvaltningsmyndigheter, kommuner och landsting att konsultera
Sametinget i ärenden som kan få särskild betydelse för samerna.

Konsultationerna ska enligt regeringen ske i god anda och enighet eller samtycke i den fråga som föranlett konsultationen ska eftersträvas

-Lagen skulle innebära ett jättekliv framåt när det gäller samiskt självbestämmande och den implementerar en viktig funktion i urfolksdeklarationen. Det är egentligen sorgligt att det dröjt så länge, lagen borde funnits för 200 år sedan, säger Peter Rodhe, ordförande i Same Ätnam.

Vilka är de främsta fördelarna?
-Den tvingar staten att konsultera samerna i viktiga frågor. Det känns som en självklarhet att det ska vara så, säger Rohde.

Jörgen Jonsson, ordförande för Svenska samernas riksförbund betonar att SSR ännu inte gjort någon djupanalys av förslaget. Men han är försiktigt positiv till det han läst av förslaget så här långt.

-Det här har vi efterfrågat under en längre tid. Det är ju av vikt att det kommer till en konsultationsordning. Det blir ju dessutom tvingande att konsultera med oss så det blir en tydlighet, säger Jonsson.

Samerådet positivt

Även Samerådets president Åsa Larsson Blind poängterar att de inte analyserat förslaget färdigt. Men Larsson Blind säger att förslaget framförallt stärker det samiska medinflytandet – däremot är frågan om samiskt självbestämmande en helt annan diskussion.

-Det är två skilda saker. Det här förslaget är ett stort positivt steg framåt men ska inte blandas ihop med samisk självbestämmande, säger Larsson Blind.

Hon är framförallt nöjd med att förslaget är konkret med en lagstadgad ordning kring konsultation, både på nationell, regional och lokal nivå samt att organisationer och samebyar också ska omfattas av konsultationer.

Nackdelarna finns på detaljnivå, än så länge, säger Larsson Blind.

Konsultation med organisationer

Regeringen föreslår att konsultationerna ska ske innan beslut tas, i första hand med Sametinget. Om ärendet får särskild betydelse för en organisation eller sameby betydelse ska även dessa konsulteras.

Svenska samernas riksförbund SSR nämns i första hand med även Renägarförbundet, Same Ätnam, Sáminuorra, Gaaltije, Samernas idrottsförbund, lokala sameföreningar och enskilda samebyar omnämns.

Något Jörgen Jonsson är nöjd med.

-Det här har vi påpekat för departementet i särskilda uppvaktningar, säger Jörgen Jonsson.

En konsultation kan dock underlåtas om Sametinget inte anser det nödvändigt – och här ser Peter Rodhe de enda bristerna i förslaget.

-Det är svaga skrivningar om vilket inflytande organisationerna får. Om Sametinget dessutom anser det onödigt att konsultera det samiska folket får ju de en sorts beslutaderätt att ärendet inte behöver konsulteras med organisationer, föreningar och samebyar, säger Rodhe.

-Sametinget får införa en egen konsultationsordning för att säkra upp att alla organisationer och föreningar som berörs också tillfrågas att vara med i konsultationen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".