1 av 5
I väntan på att vandringen för att följa med vid flytten av Hjalmar Lundbohmsgården ska börja.
2 av 5
I väntan på att vandringen för att följa med vid flytten av Hjalmar Lundbohmsgården ska börja. Foto: Marie-Louise Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Glada miner från LKAB:s sida när flytten av Hjalmar Lundbohmsgården strax är igång.
3 av 5
Glada miner från LKAB:s sida när flytten av Hjalmar Lundbohmsgården strax är igång. Foto: Marie-Louise Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Ann-Kristin Hahne var med på vandringen under flytten av Hjalmar Lundbohmsgården.
4 av 5
Kirunabon Ann-Kristin Hahne var med på vandringen under flytten av Hjalmar Lundbohmsgården. Foto: Marie-Louise Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Många Kirunabor gick med på vandringen när Hjalmar Lundbohmsgården flyttades
5 av 5
Många Kirunabor gick med på vandringen när Hjalmar Lundbohmsgården flyttades. Foto: Marie-Louise Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

Nu flyttas en av Kirunas äldsta byggnader

Det var många Kirunabor som hade samlats för att följa med på vandringen när den gamla disponentbostaden Hjalmar Lundbohmsgården sakta fördes på trailer till sin nya plats nedanför Luossavaara.

Idag flyttas delar av Hjalmar Lundbohmsgården, som är en av Kirunas äldsta byggnader, bort från sin ursprungliga plats på Bolagsområdet där den stått sedan 1895. Den nya platsen blir vid Luossavaaras fot, dit flertalet av Kirunas andra gamla byggnader redan har flyttats på grund av gruvbrytningen och samhällsomvandlingen.

Ann-Kristin Hahne, som bott i Kiruna i 35 år, är med på vandringen trots att hon har ont i ett knä. 

- Jag läste det i tidningen och tänkte att det ska jag vara med på. Det känns jättekonstigt att Hjalmar Lundbohmsgården ska flyttas, det är som symboliskt, säger hon.

Ann-Kristin säger att hon också har bestämt sig för att flytta ifrån Kiruna, men att hon ännu inte vet vart eller när. Det beror lite på den pågående samhällsomvandlingen, men mest är det för att hon är pensionär och har möjligheten.

- Allt verkar flytta nu, säger hon. Jag jobbar på Radiotjänst på kvällarna och det ser inte ut att finnas någon framtid där nu när det ska läggas ned, så jag förbereder mig mentalt, säger hon.

Den gamla disponentbostaden flyttas av LKAB till det nya området i flera delar på en trailer och kommer där att byggas upp likadant igen både invändigt och utvändigt. 

Hjalmar Lundbohmsgården byggdes i flera etapper med start år 1895 fram till 1909. Det var bostad till Kirunas första disponent Hjalmar Lundbohm, som bodde där fram till 1920. Det är samhällets andra byggnad, och kallades från början för B2:an.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".