Sametingets styrelse 2017
1 av 2
Sametingets styrelse 2017 Foto: Marie Enoksson/ Sametinget
Visionen av det framtida Sametingsparlamentet/ Murman arkitekter.
2 av 2
Visionen av det framtida Sametingsparlamentet/ Murman arkitekter.
Sámediggi/Sámedigge/Saemiedigkie/Sametinget

Beslut om Sametingets parlamentshus dröjer

Lars Miguel Utsi: Det saknas underlag för att kunna ta ett beslut som bygger på fakta
2:30 min

Sametingets styrelse är inte redo för beslut om Sametingets parlamentshus. Styrelsen vill komplettera den tidigare utredningen. Det saknas information för ett bra beslut, säger Lars-Miguel Utsi, vice styrelseordförande.

I över tio år har frågan om Sametingets parlamentshus varit aktuellt. Frågan väcktes 2004 då dåvarande statsministern Göran Persson luftade sina tankar om en samisk symbolbyggnad.

Nio kommuner har visat sitt intresse för byggnaden; Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk, Kiruna, Lycksele, Malå, Vilhelmina, Vindeln och Östersund.

Kommunerna har presenterat sina koncept vid en mässliknande tillställning i Skellefteå för ett år sedan, kompletterad med skriftligt dokumentation som den förra styrelsen begärt in.

Många har väntat sig ett beslut från sametinget under året – men nu har alltså den nuvarande styrelsen beslutat att dra i bromsen.

Den nya styrelsen hade sitt första större styrelsemöte förra veckan. Där beslöts att göra ett omtag kring processen med parlamentsbyggnad och titta över den dokumentation som ni tidigare lämnat. Eventuellt kommer styrelsen att efterfråga kompletteringar. Därefter kommer styrelsen att göra en gallring och lägga fram ett förslag till beslut för plenum. Där är vi inte ännu. Ärendet kommer med andra ord inte att tas upp på plenum i Kiruna nu i oktober.

-Det saknas underlag för att kunna ta ett beslut som bygger på fakta. Det är inte gjort någon konsekvensanalys av vad det skulle betyda att flytta kansliet från Kiruna, säger vice styrelseordförande, Lars Miguel Utsi, Guovssonásti.

Sametingets kansli har legat i Kiruna sedan Sametinget inrättades 1993.

För två år sedan presenterade Kiruna kommun en färdig tomt för Badjáneapmi, det vinnande arkitektbidraget från 2006 för det framtida parlamentshuset.

På grund av Kirunas stadsomvandling dröjde det alltså nio år efter arkitekttävlingen innan kommunen kunde peka ut en tomt för byggnaden.

Tomt klar i Kiruna

I augusti samma år ställde sig Sametingets styrelse positiv till den föreslagna placeringen och ett år senare, den 25 september 2015 gav Kiruna kommun slutligt klartecken för tomten, efter noggranna markundersökningar av LKAB.

Men bara några månader dessförinnan, vid plenum i Sundsvall i februari 2015, beslutade Sametingets politiker att öppna för alternativa placeringsorter.

I den processen har nio kommuner nu visat intresse – och Lars Miguel Utsi hoppas nu framförallt att vaska fram ett antal aktuella alternativ.

-Det borde vara klart nästa år. Men det slutliga beslutet kanske dröjer längre än så, säger Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".