Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gläds åt vindkraftsdom

Publicerat tisdag 26 september 2017 kl 16.02
Inger-Ann Omma: Lönar sig att ta strid för renens rätt
(2:24 min)
Inger-Ann Omma
1 av 2
Inger-Ann Omma i Vapsten sameby. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Vindkraft
2 av 2
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Att mark- och miljödomstolen säger nej till alla 48 planerade vindkraftverk i Fjällberg i Lycksele och Åsele kommuner med hänsyn till renskötseln glädjer de berörda samebyarna.

Idag inleddes domstolsförhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen i Umeå om vindkraft på Gabrielsberget i Nordmalings kommun.

Men precis innan rättegången fick de berörda samebyarna Vapsten och Vilhelmina norra besked om att den planerade vindkraftsparken i Fjällberg i Lycksele och Åsele kommuner inte blir av.

- Det är positivt, det är väldigt positivt, så det var en glädjens dag igår, säger Inger Ann Omma i Vapstens sameby om domen från Mark- och miljödomstolen.

Domstolen menar att kumulativa konsekvenser – med beviljade, så som sökta vindkraftverk – riskerar att påtagligt försvåra för rennäringen. Något som Inger-Ann Omma menar är något berörda samebyar strävat länge efter att domstolar ska ta hänsyn till.

- Vi har ju alltigenom i alla processer lyft de här kumulativa effekterna. Vad det får för konsekvenser att succesivt förlora marker till annan konkurrerande markanvändning och sedan vad det i längden får för konsekvenser för rennäringen. Så det är väldigt glädjande att domstolen också tagit fasta på det.

Mark- och miljödomstolen pekar också på aktuell forskning som visar vindkraftens negativa effekter. Inger-Ann Omma menar att domen betyder mycket för renskötseln i området.

- Sedan är det naturligtvis glädjande på alla sätt, att på något sätt kunna visa att det faktiskt lönar sig att ta strid för renens rätt att kunna vara i området och använda området på det sätt som djuret gjort över tid. Att renen faktiskt har ett existensberättigande i modernt samhällsbyggande, säger Inger-Ann Omma.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".