Mázejoavku: Sámi Dáiddajoavku (Sámi Artists’ Group) lodging and studios
Máze-gruppens hus ska åter igen bli ett konstnärscentrum. Foto: Pressbild: OCA/Susanne Hætta

Máze-gruppens konstnärshus ska öppnas på nytt

“Historjjálaš dáhpádus”
6:13 min

Nu ska nytt liv blåsas i den så kallade Máze-gruppens hus Máze/Masi. Huset ska bli en mötesplats för samiska och andra urfolkskonstnärer.

Huset i Máze (Norge) med dess konstnärer var en viktig katalysator för den samepolitiska aktivismen under 1970- och 80-talet. Nu i veckan markerades avstampet för arbetet med att öppna upp huset. I tre dagar har öppningsprojektet markerats med workshops och föreläsningar i Máze där flera av medlemmarna i konstnärsgruppen varit på plats.   

Det var förra året när den norska konststiftelsen OCA tillsammans med några samiska konstnärer besökte Máze som också tanken att blåsa liv i huset föddes. Sedan dess har ett arbete pågått för att kunna återöppna konstnärshuset i Máze där även Sametinget i Norge, det norska kulturdepartementet och även finska och svenska konstnärsstiftelser är involverade i. Tanken är att det ska bli en mötesplats för urfolkskonstnärer.

Dessa åtta konstnärer ingick i den så kallade Mázegruppen: Aage Gaup, Synnøve Persen, Josef Halse, Keviselie/Hans Ragnar Mathisen, Trygve Lund Guttormsen, Rannveig Persen, Berit Marit Hætta och Britta Marakatt-Labba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".