Britta Marakatt-Labba. Foto: Marie Elise Nystad/NRK Sápmi
1 av 2
Britta Marakatt-Labba. Foto: Marie Elise Nystad/NRK Sápmi
Panelsamtal under konstnärsdagarna i Máze. Foto: Marie Elise Nystad/NRK Sápmi
2 av 2
Panelsamtal under konstnärsdagarna i Máze. Foto: Marie Elise Nystad/NRK Sápmi

Máze stärkte Britta Markatt-Labba som konstnär

Britta Marakatt Labba: Mus leat hui ollu muittut dien áiggis
7:53 min

Mina politiska bilder föddes under tiden i Máze, och jag tror det stärkte mig som konstnär att vara där, säger Britta Marakatt-Labba.

Britta Marakatt-Labba berättar att när hon i våras besökte Máze/Masi första gången på väldigt länge kunde hon knappt hitta till huset där hon och de andra konstnärerna höll till.

- Det är inte lätt att komma tillbaka till en plats du lämnat, för du är klar med det där livet som du hade när du var ung. De frågor som du hade som ny och ung konstnär och hade lämnat den trygga plats på skolan och skulle klara dig själv, det var dom tankarna som kom tillbaka när jag först kom till Máze.

Det var 1978 som åtta unga konstnärer bildade konstnärskollektivet Máze-gruppen. De kom att ha en viktig roll i den samepolitiska sfären under tiden som följde, med bland annat Alta-upproret.

- Det som var bra var att vi organiserade oss, vi startade samiska konstnärsförbundet och Máze-gruppen. Det gav mig som ensam konstnär en miljö där jag hade konstnärskollegor som jag kunde prata med och föra fram saker. Idag går det att se att det som vi då sådde nu har växt.

På vilket sätt påverkade den här tiden ditt konstnärskap?

- För min del växte de politiska bilderna fram då. jag hade gått i Göteborg under 70-talet, som var en väldigt politisk tid, så det som hände med Alta-upproret var inte främmande för mig, jag hade engagerat mig i samhällsfrågor innan.

Det var i samband med Altaupproret som hon gjorde det omtalade verket Kråkorna som bland annat speglar poliserna vid protesterna mot dämningen av älven.

- Med konsten kan du verkligen synliggöra sådant som iallafall inte jag kan uttrycka i ord.

Den legendariska konstnärsgruppens hus i Máze planeras nu att bli en plats dit urfolkskonstnärer kan söka sig till.

- Det är så stora institutioner som är inblandade så jag tror att det blir av. För konstnärer som annars sitter i en storstad tror jag att det skulle ge ett lugn för själen och arbetsro att komma till en sådan plats som Máze, säger Britta Marakatt-Labba om planerna att blåsa liv i Máze-gruppens hus igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".