Fästingar. Foto: JAN COLLSIÖÖ/TT
Foto: JAN COLLSIÖÖ/TT

Oklart hur fästingsmitta påverkar renar

Veterinären Ulrika Rockström: Det här är självklart bekymmersamt
1:51 min

Fästingar har tidigare år hittats på renar i Jämtland och Västerbotten. Men nu har också fästingar hittats på renar i Norrbotten.

Har du träffat på fästingar på ren, eller har du erfarenheter av fästningar i områden där de inte har funnits tidigare? Berätta gärna.

Veterinären Ulrika Rockström menar att det här kan få stora konsekvenser.

- Det här är självklart bekymmersamt för vi vet ju att fästingar för med sig många sjukdomar.

Förekomsten av fästingar börjar bli allt vanligare i norra Sverige. En ny undersökning av Uppsala universitet visar att antalet har ökat i norr jämfört med för 30 år sedan. Med det ökade antalet ökar även risken för spridning av de sjukdomar som kan spridas med fästingar, sjukdomar som kan gå på både människor och djur.

Anaplasma eller betusfeber som det heter på får och nöt är den sjukdom som man har störst fokus på när man pratar om förekomsten av fästingar på renar. Sjukdomen förekommer som dödsorsak hos lamm men hur sjukdomen påverkar renar vet man ännu inte, menar Ulrika Rockström som är veterinär vid Gård & Djurhälsan i Uppsala.

- Vi har ingen aning om hur renar kommer att reagera på de här olika infektionerna. De har ju helt klart ingen immunitet eftersom de inte träffat på de här infektionerna förut då fästingarna inte har funnits. Vi tänker mycket på det och undrar hur utvecklingen kommer att se ut.

Ulrika Rockström har arbetat med bland annat hälsofrågor på ren och hon uppmanar att de som hittar fästingar  på ren att skicka dem till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, för undersökning. På så vis kan de få en översikt hur vanligt det är att man hittar fästingar på ren och hur vanligt det är med smitta på renar som kommer från fästingar.

- Det är där jag kan se att vi kan få hjälp från renägarna, speciellt nu när alla samlingar börjar. Att man faktiskt tänker på att titta på sådana ställen där fästingar sätter sig - ljumsken, kring ögon, där huden är tunnare. Även när man tar tillvara på skinnen att man tittar igenom skinnen extra noga, säger Ulrika Rockström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".