Olov Johan Sikku, medlem i Saarivuoma sameby
1 av 2
Olov Johan Sikku, medlem i Saarivuoma sameby Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
Per Karlsson, kanslichef polisområde Norrbotten.
2 av 2
Per Karlsson, kanslichef polisområde Norrbotten. Foto: Arkiv/SVT

Känner obehag inför polisens bevakning

Många känner obehag inför polisens jaktbevakning i Kiruna kommun. Polischefen beklagar men menar att det är polisens uppgift att bevaka terrängen också.

Helikoptrar i luften, bilar som smyger omkring i byarna och på skogsvägarna, sirener som plötsligt hörs och ingen vet vad som händer. Det säger de vi träffar i östra Kiruna kommun.

- Folk är oroade och arga och menar att det här är så kallad strukturell rasism. Många reagerar och menar att myndigheterna diskriminerar samerna, säger Olov Johan Sikku, medlem i Saarivuoma sameby och uppvuxen i Soppero.

Varje höst lägger polisen tillsammans med länsstyrelsen resurser på att bevaka älgjakten, älgjakttillstånd, älgtaggar, skjutvapen och motorterrängkörning. Per Karlsson, kanslichef på polisområde Norrbotten beklagar att människor känner obehag eftersom polisen inte har som avsikt att diskiminera människor.

- Under viss tid på året så är det ju mer koncenterat till olika verksamheter och när det är jaktsäsong så är det ju klart att polisen är skyldig att lägga mer tid kring de marker där det är jakt, oavsett om det är Pite älvdal eller Kiruna området. I polisens styrmodell har vi medborgarträffar, vilket vi har haft i östra delarna av Kiruna kommun, där vill man ju gärna ha polisnärvaro. Det har polisområde norra Lappland tagit till sig, säger Per Karlsson.

Men det handlar inte om att polisen inte ska göra sitt jobb, menar Olov Johan Sikku, det är känslan av att man känner sig bevakad utan anledning och utan att ha gjort något olagligt.  

- Att polisen då och då undersöker och bevakar, det finns det inget att säga om men det här är så överdrivet och det har pågått under flera år att polisen kör omkring här hela tiden, säger Olof Johan Sikku.

- Jag tycker man ska vända på det och tycka det är positivt att polisen faktiskt utför sitt uppdrag. Det ska ju vara trygghetsskapande och den som sköter sig har ju inte några problem med polisen, så enkelt är det, säger Per Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".