Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Olivia och Elias Näslund
1 av 3
Olivia och Illias Näslund. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Evelina Olofsson - lärare i sydsamiska
2 av 3
Evelina Olofsson, lärare i sydsamiska. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Jennie Näslund med barnen Illias och Olivia
3 av 3
Jennie Näslund med barnen Illias och Olivia. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Språkbad i Lycksele lockar till skratt

Jennie Näslund: Här är ju de samiska barnen i majoritet
3:40 min

Att träffas och prata samiska är viktigt för sammanhållningen, tycker Jennie Näslund från Vännäs som tagit sina barn Olivia och Illias till Lycksele på språkbad.

Ett trettiotal barn från bland annat Vännäs, Vindeln och Luleå har kommit till det samiska vistet på Gammplatsen i Lycksele för att språkbada i nord-, syd och lulesamiska.

Jennie Näslunds barn Illias och Olivia har kommit hit för att språkbada i samiska och träffa andra som pratar samiska och öva på att finna ord och våga prata.

- Jag lär mig lite då och då. Vi har samiska i skolan från datorn, säger Illias Näslund.

Jennie Näslund tror att det är viktigt för barnen att se att det är andra som pratar samiska.

- Här är ju de samiska barnen i majoritet, det är normen här att få prata samiska.

Nu är det olika språk som pratas här, och det här är den sydsamiska gruppen, vad tänker du om att samla de olika språken på det här sättet?

- Det är en bra idé, då får de se att det finns andra språk och inriktningar och så får de öva på varandras språk också. Det finns liksom gemensamma nämnare mellan både sydsamiska och umesamiska och även nordsamiska, så jag tycker att det är en bra idé, säger Jennie Näslund.

De barn som kommit från andra orter är elever till samisklärarna i Lycksele som undervisas på distans. Läraren Evelina Olofsson menar att poängen är satt samla så många barn som möjligt som pratar samiska.

- Barnen ska få lära sig nya ord, de ska få lära sig olika samiska. Och vi skapar ett nätverk så att barnen får lära känna andra samiska barn.

Vad tänker du om att blanda de olika språken på det här sättet?

- Det är perfekt. Det är riktigt bra. de blir inte så mycket språkförvirring utan all samiska är bra samiska, det tycker jag. Sedan går vi ju in i de olika språkgrupperna, så nu är vi ju i den sydsamiska språkgruppen så då kör vi sydsamiska ord, sedan när vi träffas för lunch så får man höra samiska och inse att det inte är mycket som skiljer utan man kan förstå varandra över språkgränserna.

Avslutningsvis då, vad hoppas ni på med den här träffen?

- Att samiskan ska höras och att barnen fått med sig ord hem, och även vuxna som är här, säger Evelina Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".