Pristagaren Arvid Jåma. Foto Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi.
Pristagaren Arvid Jåma. Foto Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi.

Nytt samiskt kulturpris - överraskad och rörd pristagare

Kulturpersonligheten och rättighetskämpen Arvid Jåma är den som får det nystiftade sydsamiska kulturpriset, som delades ut i Snåsa under festivalen Tjaktjen Tjåanghkoe.

-  Mycket glädjande, oväntat och motiverande. Jag är hedrad över att man inte behöver vara en akademiker eller aktiv i det högpolitiska livet för att få en sådan utmärkelse. Jag känner mig uppskattad för det jag gör och det uppmuntrar mig att fortsätta, säger pristagaren Arvid Jåma. 

I motiveringen till priset lyfts hans arbete för samiska rättigheter och sydsamisk kultur. Han har under åren engagerat sig både politiskt och inom kulturen. 

-  Jag vill säga till ungdomen, att bara man jobbar för det man verkligen brinner för och får ut det, så uppskattas det, säger Arvid Jåma.

Det är första gången som det här sydsamiska kulturpriset delas ut. Priset är upprättat av Nord-Trøndelags fylkeskommun. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".