Maja Kristine Jåma, Fosen
1 av 5
Maja Kristine Jåma frågade sig om hur framtiden kommer bli när alla vindkraftsverken står klara på Storheia i Fosen.
Ina-Theres Sparrok, Voengelhnjaarke
2 av 5
Ina-Theres Sparrock från Voengelh njaarke berättade om hur de stoppade planerna för vindkraftspark i Gaelpien, Bindal. November 2016 beslutade Olje- och Energidepartementet i Norge att dra tillbaka koncession för vindkraft på Gaelpien. Foto: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi
Tjaktjen Tjåanghkoe 2017.
3 av 5
Det var fullt i salen på fredag under seminariet som hade temat "Vår kamp - ett folks framtid" Foto: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi
Saara Hermansson, Grytsjödal
4 av 5
Saara Hermnasson blev väldigt berörd och inspirerad av seminariet. Foto: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi
Rita Vestfjell och Unni Fjellheim samtalade efter seminariedagarna under Tjaktjen Tjåanghkoe
5 av 5
Rita Vestfjell och Unni Fjellheim samtalade efter seminariedagarna under Tjaktjen Tjåanghkoe Foto: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi
Tjaktjen Tjåanghkoe

Den sydsamiska kampen mot vindkraft

Skratt, tårar och andäktig tystnad under föreläsningarna på Tjaktjen Tjåanghkoe i norska Snåsa. Hela höstfestivalen gick under temat
"Vår kamp - ett folks framtid" och på fredagen blev det trångt om platserna i den största av hotellets salar.

Väldigt mycket handlar om vindkraft i Norge just nu. Många vindkraftprojekt har fått koncessioner och flera väntar på beslut och det påverkar hela renskötselområdet i Norge. 

November 2016 beslutade Olje- och energidepartementet i Norge att de ändå inte ger den planerade vindkraftparken i Gaelpien i Nordland koncession. Ina Theres Sparrock höll ett företag om att det hjälper att stå på, om hur hon och andra unga kvinnor i hennes distrik Voengelh njaarke fick departementet att vända i frågan. Och hon ingav hopp om att det är möjligt även för andra.

– Vi klarade det, men det gör ont i hjärtat att veta att det på andras renbetesland händer ändå, sa Ina-Theres Sparrock, Voengelh njaarke. 

Lite längre söderut kämpar renskötarna i Fosen mot ett vindkraftsprojekt som kallas Europas största vindkraftsprojekt. Projektet ägs av Fosen Vind AB, ett bolag som Statskraft, Trønderenergi och Nordic Wind bildat för projektet. 

– Ett tag hade vi så många som ville anlägga olika grejer på Fosen att man blev snurrig, och vi hade konsultationer med var en av dem, berättade Arvid Jåma. 

Arvid Jåma har sedan 1970-talet arbetat för att bevara renbetet på Fosenhalvön mot intrång. På 70-talet ville det norska försvaret anlägga ett skjutfält på Fosen, men de planerna skrinlades. Intressenterna för fjällen på halvön är fortfarande många. På halvön har Fosen Vind AS koncession på Storheia med 80 vindkraftsverk, vilken är den största av vindkraftsparkerna som bolaget fått koncession för. Bolaget har tillsammans sex koncessioner, fyra på Fosenhalvön och två på södra sidan av Trondheimsfjorden, tillsammans ska det i dessa parker anläggas 278 vindkraftsverk. 

– Jag är imponerad över hur ungdomarna i distrikten kring Kalvvatnan gjorde för att få besöka departementen. Våra ungdomar var nog för unga när planerna för vindkraftparker på Fosen blev kända, och departementet lyssnade inte på oss gamla, sade Arvid Jåma. 

– Det dyrbaraste jag äger kan man inte hålla i handen och man kan inte ta på det, för det finns inom mig. Det är mitt renmärke, ett renmärke som funnits på Fosen i minst hundra år. Det och att lära mig renskötsel är det finaste mina föräldrar gett mig. Här har renkalvar med mitt märke gått före mig, sade Maja Kristine Jåma, Fosen.

Många tårar torkades av kinderna när Maja Kristine Jåma berättade hur det känns att ett vindkraftpark har börjat anläggas på Storheia i Fosen, där en tredje del av Sør-Fosen gruppens vinterbetesmarker finns. 
Sør-Fosen gruppen har nyligen överklagat domen från Skjønnsretten, de menade att koncessionen för vindkraftparken inte är giltig, men det höll inte rätten med om. Medan rättstvisten ännu pågår så byggs det för fullt på Storheia, och under anläggningstiden får inte området användas som renbete. 

– Jag undrar vem som kommer ärva mitt märke efter mig, kommer kalvarna få gå på samma marker som mina renar går på nu? Och kommer det finnas plats för mig att jobba med renar som jag vill, frågar sig Maja Kristine Jåma. 

Saara Hermansson från Grytsjödalen i Vilhelminas kommun var en av åhörarna, och hon var väldigt berörd efter alla föreläsningarna.

– Jag tycker det har varit väldigt intressant och tungt känslomässigt. Och även om jag inte är renskötare själv så har jag förståelse för de som blir direkt påverkade av intrången, säger Saara Hermansson. 

Den 19 september gav Olje- och energidepartementet koncession för vindkraftpark på Stokkefjellet i Selbu kommun i Sør-Trøndelag fylke,  
något som Gåebrien sijte har kämpat emot. Ordförande i Gåebrien sijte Unni Fjellheim är glad att vara i Snåsa och lyssna på föreläsningarna och hon känner igen sig i det föreläsarna berättar om.

– Jag är glad för att få vara här och vara en del av detta och jag känner att det är detta som är ryggen min, att det är här jag har stöd. Andra jag har talat med upplever att det är tufft att höra hur det är, men jag känner att det är detta som är vår vardag, säger Unni Fjellheim, Gåebrien sijte. 

– Jag vet vi har tur som fortfarande har renarna, men det är ett liv i försvar, konstaterar Unni Fjellheim.

Sofia Jannok och Nina Gualinga från Ecuador i Amazonas höll också föredrag om urfolkens kamp om att skydda sina traditionella markområden. 

– Jag har blivit väldigt berörd och inspirerad av Sofia Jannok och Nina Gualinga om vad vi kan göra och hur viktigt det är att vi står samman globalt, säger Saara Hermansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".