Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÁMEDIGGI/SAMETINGET

Nya förenklade regler för kulturnämndens bidragsgivning

Publicerat måndag 2 oktober 2017 kl 13.39
Ingrid Inga, Samelandspartiet
Ingrid Inga, Samelandspartiet. Foto: Thomas Sarri / Sameradion & SVT Sápmi

Sametingets kulturnämnd har enhälligt beslutat att föreslå Sametingets styrelse att förenkla och förändra reglerna för kulturnämndens bidragsgivning.

Sametingets nyvalda kulturnämnd har börjat sin mandatperiod och på sitt möte i lördags beslutade man enhälligt att föreslå Sametingets styrelse att föreslå förändrade regler för bidragsgivningen.

Från kulturnämndens sida menar man att det finns ett stort behov av att förenkla och underlätta för sameföreningar och andra att på ett enkelt sätt kunna ansöka om, få beslut om och rekrytera verksamhets- och projektbidrag. Kulturnämndens ordförande Ingrid Inga säger att man från kulturnämndens sida ser att den ansökningsprocess som nu finns är för tung och byråkratisk för små föreningar.  

- Det ska vara en enkel process samtidigt som den följer lagen och inte är godtycklig. Vi föreslår bland annat att när en sameförening fått positivt beslut i en ansökan om projekt- eller verksamhetsstöd från kulturnämnden så ska medlen betalas ut, man ska inte behöva rekvirera dem, säger Ingrid Inga.

Kulturnämnden föreslår också att ansökningstillfällena för projektbidrag minskas från fyra tillfällen per år till två, 1 maj och 1 november. Nämnden vill också kunna arbeta med att rikta in medlen mot projekt som har den kulturpolitiska handlingsplanen som grund.

- De förslag om kulturnämnden har lagt väntas utmynna i att ge mer tid både för nämnden och Sametingets förvaltning att arbeta mer framåtsyftande och utveckla den samiska kultursektorn, menar Ingrid Inga.

Det slutliga beslutet tar Sametingets styrelse och om allt går i lås ska de nya reglerna börja gälla från den 1 januari 2018.

Under kulturnämndens möte valdes Vuovdegas Marina Ederlöv till vice ordförande i kulturnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".