Vill inte ge sig i parlamenthuskampen

Sametingets styrelse har meddelat att de inte är redo för beslut om parlamentsbyggnaden, men kommunerna ger sig inte i kampen.

Efter att Sametinget fick en ny styrelse i augusti så har den styrelsen meddelat att de inte är redo för beslut om Sametingets parlamentshus. Styrelsen vill komplettera den tidigare utredningen, då de anser att det saknas information för ett bra beslut. Kiruna kommun som länge förberett för parlamentshuset ser med spänning på den fortsatta processen.

- På sätt och vis är det både bra och dåligt, därför att det finns såvitt jag vet ett beslut om att byggnaden ska vara i Kiruna, så vi väntar ju på att det beslutet ska verkställas. Vi gör allt vi kan för att och mer om det behövs, om det efterfrågas. Vi har detaljplanen klar och allt det jobb som kommunen kan göra. Vi fortsätter gärna och göra mer. Vi vill väldigt gärna att det här blir enligt beslut i Kiruna, säger Kristina Zakrisson. 

Sametingets plenum beslutade februari 2015, att öppna för alternativa placeringsorter, så är det nu totalt nio kommuner som visat intresse för parlamentsbyggnaden. Sist in i kampen är Vindelns kommun i Västerbotten. 

-  Det är en ny styrelse och många nya sametingsledamöter också. Så att jag tycker att det var ganska väntat i en sån här stor fråga att man vill ta ett omtag, säger Vindelns kommunalråd Mathias Haglund.

Kommer ni att vara med hela vägen nu när processen fortsätter och man inte vet hur lång tid det kommer att ta?

Ja, nu vet vi ju inte exakt hur processen kommer att gå till och vilka som får vara med eller vilka som sållas bort, men vi är beredda att vara med in i det sista och det blir ju spännande att se hur det går, avslutar Mathias Haglund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".