Simon Wetterlund
1 av 2
Simon Wetterlund, partiledare Samerna. Foto: Tobias Poggats, Sameradion & SVT Sápmi
Lars-Jonas Johansson
2 av 2
Lars-Jonas Johansson, partiledare i Landspartiet svenska samer. Foto: Lars-Ola Marakatt, Sameradion & SVT Sápmi
#Sametinget

Simon Wetterlund: En ideologisk fråga att myndigheten finns kvar

Lars-Jonas Johansson: Vi vill att det ska överföras till Sametinget
0:32 min

Riksrevisionen föreslår i sin rapport att skrota Sameskolstyrelsen och flytta den under Sametinget. Partiet Samernas partiledare tycker tvärt emot att myndigheten bör vara kvar.

Riksrevisionens riktar hård kritik mot Sameskolstyrelsen. Barn lär sig inte tillräckligt bra samiska, för få läromedel har producerats och integrerad undervisning har inte utvecklats sedan 90-talet. Ändå menar Simon Wetterlund att Sameskolstyrelsen bör finnas kvar.

- Jag tycker att det är en ideologisk fråga. Det här handlar om vårt självbestämmande. jag tycker att det här är dåligt, säger Simon Wetterlund.

För Landspartiet svenska samers partiledare Lars-Jonas Johansson känns det bra att få det bekräftat att myndigheten inte har lyckats med det de ska göra.

- Vi har under ganska lång tid hävdat att Sameskolstyrelsen inte är rätt att ha hand om samiska utbildningsfrågor när det gäller barn. Så vi vill nog att det ska överföras på Sametinget, säger Lars-Jonas Johansson.

Men också Simon Wetterlund ser problemen inom myndigheten Sameskolstyrelsen och menar att verksamheten är för bred. Istället tycker han att fokus bör vara vid lärande och det pedagogiska.

- Ta bort information, ta bort läromedel och sådana saker som inte direkt tillhör skolan, säger Simon Wetterlund.

Man föreslår ju här att Sameskolstyrelsen ska läggas ner då. Vad tycker du om det?

- Vi har två samiska myndigheter som ska bli en då, så det minskar vår samiska värld, myndigheterna med hälften, det är inte bra, säger Simon Wetterlund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".