Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ingrid Inga la motionen om att sätta upp miljömål för Sametinget.
Ingrid Inga la motionen om att sätta upp miljömål för Sametinget. Foto: Tobias Poggats

Sametinget ska leda miljöarbete med urfolksfokus

En av dagens största diskussioner på plenum i Kiruna var den om nya miljömål för Sametinget. Ledamöterna beslutade nämligen att Sametinget ska ta fram mål för organisationens miljöarbete, och det är något som kommer påverka hela Sametinget enligt Ingrid Inga från Samelandspartiet.

- Sametinget har ju arbetat under lång tid med både miljöfrågorna, men vi har ju inte lyckats sammanställa ett strategidokument för de samlade miljömålen som vi behöver ha i det samiska samhället, säger Ingrid Inga. 

Idag beslutade Sametinget att ta fram mål för sitt miljöarbete som ska bli en grund för hur myndigheten arbetar. Miljömålen ska utgå ifrån tidigare arbeten som myndigheten har tagit fram, till exempel Eallinbiras, och det betyder alltså att till exempel resor för personalen, projekt som drivs av sametinget, och utbetalning av kulturstöd kan komma att påverkas av dessa nya mål. Håkan Jonsson, jakt och fiskesamerna som nu sitter i opposition stöttar också beslutet som togs idag. 

- Jag kan även stödja att man prioriterar vissa ärenden och att man politiserar det och lyfter fram det så från min horisont tycker jag att det var ett bra beslut i slutändan, säger han. 

Arbetet med att sätta upp mål ska påbörjas så snart som möjligt med den nya styrelsen vid rodret, och arbetet för tinget kommer därför bli mer knuten till hur rennäring och de traditionella näringarna i Sápmi fungerar. Detta beror på att tidigare arbeten med klimatanpassning som Árbediehtu och Eallinbiras har haft dessa näringar i fokus.

- Det kommer påverka hela sametinget och hela det samiska samhället, för detta förutsätter ju att olika organisationer och föreningar ska kunna vara delaktiga i arbetet också, säger Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".