1 av 2
Ulf Linder och Per-Ola Blind i Övre Soppero pratar om det förändrade klimatet. Foto Mikaela Sjöstedt, Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 2
Ulf Linder och Per-Ola Blind i Övre Soppero pratar om det förändrade klimatet. Foto Mikaela Sjöstedt, Sameradion & SVT Sápmi.

Fjällfåglarna minskar – arter byts ut

Renskötare, fågelintresserade och forskare är alla överens om att fågelnärvaron i fjällen inte är samma som tidigare. Enligt forskarna kan vi i framtiden komma att få helt andra fågelarter där.

Snösparven är en av de fåglar som forskarna tydligt kan se har minskat på grund av klimatförändringar. 

-  Det är inte många som kommer längre på våren som de brukar, och äter fågelmat i byn. Tidigare kom de i hundratals, det blev helt vitt när de kom i flockar, säger Per-Ola Blind, renskötare i Övre Soppero. 

Han får medhåll av Ulf Linder, författare och fågelintresserad Sopperobo. Han har i femtio år gått i fjällen och tagit många, många fågelbilder. 

-  En del arter ser man att de ökar, som sångsvan. Men just det här ständiga ljudet av fåglar på våren och försommaren och ripskratt och allt det där. Det är beklämmande att se att det tunnas ut. Jag tänker på kommande generationer, får de uppleva lika spännande saker i markerna som jag fått vara med om? 

I Abisko räknar forskarna fåglar och många fågelforskare kommer dit för olika projekt. Abiskobon och forskaren Keith Larson ser också förändringarna. Flyttfåglarna är de som hotas och fler arter söderifrån etablerar sig. 

-  Det kommer inte bli helt tomt i fjällen, men det kommer inte vara samma arter i framtiden som vi som är i min ålder har varit vana att se i fjällen. 

Sedan millenieskiftet kan snösparvarna enligt miljöövervaknings- och forskningsprojektet Svensk fågeltaxerings beräkningar ha minskat med hälften.

-  Just snösparvarna kommer hit till våren för att sedan vara på sommaren i fjällen. De lever av insekterna som fastnar i snön. När snölegorna försvinner, så förflyttar sig även snösparvarna uppåt. Så länge inte bergen börjar växa så kommer deras livsmiljö här att försvinna, säger Keith Larson, forskare på Umeå universitet.

Tidigare fanns snösparvarna i Abiskoområdet på 1000 meters höjd under somrarna, nu har de förflyttat sig till 1300-1400 meters höjd. 

Snösparvarna, kommer de försvinna helt?

- De kanske inte helt försvinner, men till stor del kommer de försvinna från de svenska fjällen. Vi har en del tvåtusenmeterstoppar, men från de flesta ställen där vi är vana att se dem kommer de nog försvinna, säger Keith Larson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".