Helena Omma, WRH, fd vice ordförande
1 av 2
Helena Omma, WRH, fd vice ordförande Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi
Världsarvet Laponia. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Världsarvet Laponia. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Laponia

Förhoppning om fortsatt lokal förvaltning

Laponia tjuottjudus fortsätter som lokal förvaltningsorganisation, om man ser till remissvaren som regeringen fått in.

Laponia är ett världsarv Laponia Tjuottjudus är en lokal förvaltningsorganisation där områdets samebyar, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Norrbottens län och Jokkmokk och Gällivare kommuner tillsammans förvaltar världsarvet.  Försökstiden löper ut 2018 och det är därför som regeringen har bett 128 instanser om remissvar om organisationen.

Den 30 september var det sista inlämningsdag och regeringen har fått in 31 remissvar, två remissinstanser har fått uppskov till den 16 oktober att lämna in svaren. Sameradion och SVT Sápmi har tittat igenom alla och det är en stor majoritet som är positiv till fortsatt lokal förvaltning. 

Det är glädjade, säger Mija Ednams ordförande Helena Omma. 

- Det visar att försökstiden med Laponia Tjuottjudus är lyckad. Att människor ser ett värde med förvaltningsmodelln. Traditionell kunskap är som andra kunskapssystem, som gör att man kan förvalta markerna och det är något som vi har gjort i tusentals år och det är naturligt att det fortsätter så, säger Helena Omma.

Innan regeringen tar ställning till ett förslag skickas det på remiss till berörda myndigheter, organisationer, kommuner och andra intressenter. Regeringen vill veta vad de som berörs tycker och vilket stöd som förslaget har. Bland de 128 remissinstanserna så var det fyra privatpersoner.

Britt Forsén som är är ansvarig handläggare på Miljö- och Energidepartementet säger att de valt ut remissinstanserna efter en standardlista, men att de även försökt välja ut lokala företag och privatpersoner som har egna verksamheter i området.

- Vi hade hoppats på fler svar, men remissvar är en möjlighet, inte en skyldighet att ge synpunkter, säger Britt Forsén.

Sametinget som är det folkvalda parlamentet i Sverige säger att det är av stor vikt att förvaltningsformen fortsätter lokalt.

- Urfolksfrågan kommer i fokus och det är viktigt. Det här är det enda i sitt slag som jag kommer på, där samerna är med i förvaltningsprocessen, säger Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti.

Det är två remissinstanser som tydligt inte stödjer nuvarande förvaltningsmodellen. Det är Jokkmokks kommunstyre som vill att staten tar över förvaltningen och svenska rovdjursföreningen. 

"Laponiaförvaltningen inte får tillåtas rulla vidare som tidigare" skriver de bland annat i sitt remissvar.

Miljö- och Energidepartementet ska nu analysera svaren, men kan inte svara på när en slutgiltig analys presenteras.

Här hittar du alla remissvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".