Jon Georg Dale (FrP), lantbruksminister i Norge.
1 av 3
Jon Georg Dale (FrP), lantbruksminister i Norge. Foto: Aleksander Båtnes, NRK
Renar på fjället under våren.
2 av 3
Foto: Nils-Josef Labba/ Sameradion & SVT Sápmi
Per-Olof Nutti
3 av 3
Sametingets styrelseordförande, Per-Olof Nutti. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Renskötselkonventionen

Norge avbryter förhandlingarna om renskötselkonventionen

Jon Georg Dale: Sverige förhalar förhandlingarna
2:29 min

Norge avbryter förhandlingarna om en svensk-norsk renskötselkonvention. Det har den norska lantbruksministern meddelat den svenska. Norge vill också minska antalet renar från svensk sida.

Norska lantbruksministern Jon Georg Dale skriver i ett brev till svenska landsbygdsministern Sven-Erik Bucht att Norge väntat nog länge på en ny svensk-norsk renskötselkonvention.

Dale påpekar att arbetet har pågått över 20 år och länderna har varit utan konvention sedan 2005, då svenska myndigheter avvisade förlängningen av gällande konvention.

– Det har varit en onödigt lång tidsanvändning på svenska sidan och det luktar som att man förhalar processen, säger Dale.

Nu meddelar alltså norska lantbruksministern att det inte är aktuellt med nya förhandlingar, utan avtalet som finns måste vara grunden till att ratificera renskötselkonventionen säger Jon Georg Dale.

Annars väntar konsekvenser för renskötseln på svensk sida, säger Dale.

– De måste förvänta att det blir färre ren från Sverige som kan beta i Norge, när det faktiskt inte medför annat än att vi tränger tillbaka den norska renskötseln.

Sametingets styrelseordförande i Sverige, Per Olof Nutti, säger att norska lantbruksministern inte har bakgrunden till hur stärka rättigheter samer i Sverige har på norsk sida.

– Hans uttalande väcker en oro på hur dåligt insatt och dålig kunskap norska politiker har gällande svenska samers renskötselrätt på norsk sida, men vi har en lappkodicill som stärker våran ställning på norsk sida så dom inte kan ha ens en tanke på komma med sådana förslag som han gör.

Intervju med Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti finns längre ner i artikeln. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".