Jörgen Jonsson, SSR
1 av 2
Jörgen Jonsson, SSR. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Anders Erling Fjällås, Semisjaur-Njarg Foto: Privat
2 av 2
Anders Erling Fjällås, Semisjaur-Njarg Foto: Privat
Renskötselkonventionen

Jörgen Jonsson: Olyckligt att man inte tar till sig den samiska arbetsgruppens förslag

Jörgen Jonsson : Vi har lappkodicillen i grunden
4:37 min

Svenska samernas riksförbunds ordförande Jörgen Jonsson hade hoppats att staterna skulle ta till sig det förslag som lades fram av den samiska arbetsgruppen.

Jonsson berättar att de fått signaler från Norsk sida att man har varit beredd att acceptera det förslag som staternas förhandlingsgrupper lade fram 2009.

Det förslaget har dock förkastats av Sametingets plenum och även samebyarna från svensk sida har varit väldigt kritiska till förslaget.

Men 2014 lade den samiska arbetsgruppen fram ett eget förslag på hur man skulle kunna få till stånd en konvention som skulle fungera. I den samiska arbetsgruppen satt representanter både från svenska och norska sidan.

 – Det finns ett landsmötesbeslut som ställer sig bakom den samiska arbetsgruppens förslag, till hur man skulle kunna fortsätta förhandlingarna.

Jörgen Jonsson säger man måste ha förståelse för processen i respektive land, det är en stor fråga och en betydelsefull fråga och en avgörande fråga för renskötseln i respektive land, och då måste man ha förståelse att detta tar tid.

Anders Erling Fjällås ordförande i samebyn Semisjaur-Njarg är inte överraskad över den norska lantbruksministern Jon Georg Dales uttalande att Norge inte går vidare med nya förhandlingar - så som svenska landsbygdsministern Sven-Erik Bucht önskat i ett brev till Dale.

Dale menar att Sverige förhalar saken och Anders Erling Fjällås håller med.

 – Sveriges regering och Sven-Erik Bucht har fått flera olika remisser och än har vi inte sett någon remiss sammanställning, man har inga förslag på hur man avser att gå vidare med renskötselkonventionen, man gör ingenting, säger Anders Erling Fjällås ordförande i Semisjaur-njarg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".