Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Pelle Wickman/ SVT
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Pelle Wickman/ SVT
Renskötselkonventionen

Sven-Erik Bucht: Gränsöverskridande renbete möjligt även utan konvention

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht svarar nu på det norska utspelet om renskötselkonventionen.

Sven-Erik Bucht säger sig inte ha tid att ställa upp för en bandad intervju med anledning av brevet från norska lantbruksministern Jon Georg Dale.

Men i ett skriftligt svar menar Bucht att arbetet med renskötselkonventionen och den gränsöverskridande renskötseln är viktig för honom. Dessutom tillägger han att gränsöverskridande renbete kan fortsätta utan konvention, även om han hade hoppats att Norge skulle vilja återuppta förhandlingarna.

Här är hela svaret från Sven-Erik Bucht: 

"Arbetet med renskötselkonventionen och den gränsöverskridande renskötseln har varit, och är, en väldigt viktig fråga för mig. Centrala delar i den här processen har varit förankring och rättssäkerhet. Förankring kan ta tid och måste få göra det, dessutom får vi aldrig tumma på rättssäkerheten. Det gränsöverskridande renbetet har förekommit under mycket lång tid och har stöd i den s.k. Lappkodicillen som fogades till gränstraktaten från år 1751 mellan Sverige och Danmark-Norge och som fortfarande gäller. Möjligheten till gränsöverskridande renbete är alltså inte beroende av en renskötselkonvention. Jag hade naturligtvis hoppats på att det skulle vara möjligt att återuppta förhandlingar om renskötselkonventionen med Norge, men nu har Norge meddelat att det inte är aktuellt. Den fortsatta hanteringen av ärendet bereds nu inom Regeringskansliet."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".