Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kravet från Sametinget: Inrätta en samisk språklag

Åsa Blind: En samisk språklag behövs
1:39 min
Åsa Blind. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
Åsa Blind. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi

Staten har gjort en utredning om hur väl minoritetspolitiken faktiskt fungerar i praktiken i Sverige. Nu har Sametinget lämnat en kommentar på utredningen, och föreslår bland annat att en språklag ska upprättas i Sverige.

Vi ser att de här rättigheterna för minoritetsspråk inte är nog. Sametinget har krävt att samerna är ett urfolk, vi ska inte räknas bara som ett minoritetsspråk och därför behöver vi en egen samisk språklag.

Åsa Blind, Samelandspartiet, förklarar att samerna är ett urfolk, och ska därför ha en egen språklag för samer, och inte bara vara skyddade av minoritetslagstiftningen

Sametinget har lämnat kommentarer på 26 sidor på svenska Statens Utredning om minoritetspolitiken. Förutom rättelser i sakfel, och krav om förtydliganden är det två saker som sticker ut: att sametinget vill göra det svårare för kommuner och myndigheter att slippa undan ansvaret att bemöta samer på deras eget språk, samt att tinget vill ha en speciell språklag för att säkerställa samernas språkliga rättigheter.

Josefina Skerk, Jakt- och fiskesamerna, har tidigare suttit som språknämndens ordförande och stöttar förslaget.

- En samisk språklag behövs. Dels för att vi ska kunna samla de språkliga rättigheter som samer har, och sen också stärka dem så att vi kommer upp till nivån som internationell urfolksrätt ligger på.

Statens utredare har även lämnat förslag för att Sverige ska göra tillräckligt för urfolket och minoriteterna, men även detta sågar dametinget - och skriver att de inte anser att förslagen är tillräckliga för att Sverige ska leva upp till löften som de lämnat - som Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter.

Åsa Blind, Samelandspartiet, säger att mycket beror på hur kommunerna väljer att följa lagarna om minoritetsspråk.

- Vi ser att även om vi har de här förvaltningskommunerna, så ser vi att det inte räcker det som nu finns. Vi måste stärka rättigheterna. Men det är så mycket som beror på vilken syn kommunen har om de följer lagarna om minoritetsspråk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".