Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dubbla arvoden för Guovssonástiledamöter skapar oenighet i Sametingets styrelse

Publicerat fredag 6 oktober 2017 kl 10.52
Lars-Miguel Utsi Och Marita Stinnerbom, Guovssonásti
1 av 3
Lars-Miguel Utsi Och Marita Stinnerbom, Guovssonásti Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
Jan Rannerud, Lars-Miguel Utsi och Per-Olof Nutti under Valvakan i Luleå
2 av 3
Jan Rannerud, Lars-Miguel Utsi och Per-Olof Nutti under Valvakan i Luleå Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Lars-Vilhelm Svonni
3 av 3
Lars-Vilhelm Svonni samiska folkomröstningspartiet är nöjd med månadslönen 24 600kr.

Lars-Miguel Utsi och Marita Stinnerbom tjänar extra på att sitta i både styrelsen och som nämndsordföranden i Sametinget. Men deras nya arvodesnivå på nästan 400 000 kronor skapar oenighet i styrelsen.

Ifjol användes en och en halv miljon kronor till politikerarvoden. Det mesta gick till styrelseordförande Håkan Jonsson, och Josefina Skerk.

Nu när hela styrelsen är arvoderad kommer det att gå 1,1 miljoner kronor ytterligare. Alltså omkring 2,5 miljoner av förvaltningsanslagets totalt 40 miljoner. Men det kan bli ännu dyrare, om dagsarvoden också plockas ut.

- Det står inget i kontrakten så om de begär ut dagsarvoden så kommer vi betala ut det, säger Malin Mäkelä ekonomiansvarig på Sametinget.

Styrelseordförande Per-Olof Nutti, som kommer ha en årslön på 738 000, håller samma linje som Håkan Jonsson drev, att inte ta ut dagsarvoden när han är avlönad. Han säger att det naturliga är att inte heller de övriga i styrelsen tar ut dagsarvode när det är plenum.

Utöver styrelsearvodena kommer Lars-Miguel Utsi och Marita Stinnerbom, Guovssonásti, att ha en plats som ordförande för språknämnden, samt rennäringsnämnden. Utöver 295 200 kronor i styrelsearvode får de också 92 500 i arvode för ordförandeposten.

- Det är viktigt att de som driver nämnderna har bra förutsättningar att göra det. Vi har ju nu fått förutsättningar till att höja arvoden när vi får mer pengar till Sametinget, säger Lars-Miguel Utsi.

Kommer du att ta ut dagsarvode också?

- Nej.

En av dem som är emot att Lars-Miguel Utsi och Marita Stinnerbom ska ha 387 700 i fast arvode är Jan Rannerud, Vuovdega:

- Frågor som bara behandlas i nämnderna må ju finansieras via nämnderna. Men då är det ju frågor som är kopplade till styrelsen. Och dem tycker då jag inte ska sammankopplas. De ingår i styrelsearbetet. Jag sitter inte i någon nämnd, så jag har inte det problemet.

Men du tycker inte att Marita Stinnerbom och Lars-Miguel Utsi ska ta ut lön för att sitta i nämnderna som ordföranden?

 - Nej. Att ta ut fulla löner känns inte rätt. Det måste anpassas till de uppgifter man har, säger Jan Rannerud.

Han får medhåll av Lars-Vilhelm Svonni, Samiska folkomröstningspartiet som också sitter i styrelsen:

- Det är konstigt.

Hade du gjort så?

- Nej det tror jag inte. Det ska vara så olika förhållanden. Det hade inte känts rätt i hjärtat, säger Svonni.

Lars-Miguel Utsi menar dock att man kan särskilja på styrelseuppdraget och hans uppdrag inom språknämnden:

- Jag har ansvar för språkfrågor och utbildningsfrågor i styrelsen. I språknämnden jobbar jag med myndighetsfrågor medan jag i styrelsen jobbar mer politiskt. Det jag gör i språknämnden motsvarar inte alltid vad jag ska göra i styrelsen.

Marita Stinnerbom försvarar sitt arvode så här:

- Vi har blivit vald till nämndsordföranden. Och det har tidigare utgått arvode till ordförandeposten. Sitter du som ordförande i nämnden så är du ju också ansvarig för nämnden. Vi kommer ha fortsatta diskussioner så det är inte skrivet i sten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".