Anders Kråik
Anders Kråik. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Sametingets styrelse utreder sina egna arvoden

Anders Kråik: Kommer att klarläggas tydligare hur arvoderingarna ska se ut
2:23 min

Efter kritiken från oppositionen om den nya heltidsarvoderade styrelsen har nu Sametingets styrelse utsett två utredare som ska titta närmare på vad det är som gäller kring bland annat dagsarvoden samtidigt som Sametinget nu har heltidsavlönade styrelseledamöter.

- Då kommer det att klarläggas tydligare hur ansvaret ser ut och hur arvoderingarna ska se ut, säger en av utredarna, Anders Kråik, styrelseledamot i Sametinget.

Debatten rasade i Sametinget i förra veckan då det blev känt att alla sju styrelseledamöter i Sametinget ska bli avlönade.

Min Geaidnus vägvisare Christina Åhrén var upprörd.

- Jag tycker det här är ingenting annat än skamligt. Herregud, ge mig i alla fall en arbetsbeskrivning. Ska man betala folk kan man i alla fall få en arbetsbeskrivning, men inte ens det. Pengarna går alltid först.

Styrelseordföranden ärver tidigare lönenivå på 740 000 kronor årligen och de andra styrelseledamöterna avlönas med 300 000 kronor per år. Dessutom får två ledamöter som både sitter som nämndeordföranden och styrelseledamöter 390 000 kronor i årslön.

Sametingets styrelseledamöter Anders Kråik, partiet Samerna, och Marita Stinnerbom, Guovssonásti ska tillsammans med ska nu utreda vad som gäller, bland annat om ledamöterna också kan ta ut dagsarvode.

- Nu är det viktigt att komma ihåg att det är utifrån valet, eller väljarna, som har genom det utslag i valet gjort att man är ledamot i plenum. Per automatik har man då rätt till arvode som är fastställt av Sametinget. Det är en betydande skillnad med att man är invald i en styrelse eller nämnd, för det gör vi själva. Det blir en delikat fråga att ta upp för där har styrelsen ingen samsyn än, säger Anders Kråik.

I och med förra veckans beslut kommer arvodeskostnaderna i styrelsen och nämnder i Sametinget att stiga från 1,5 miljoner kronor årligen till ungefär 2,5 miljoner kronor.

Att ni i styrelsen ska besluta styrelsens arvoden. Hur rimmar det om jag skulle besluta om mina kollegors lön?

- Det är en jättebra fråga. Jag kommer i det uppdraget också att titta närmare på förordningen. Det bör vara en viss skillnad, det bör vara en styrning där plenum kan fastställa arvodena, säger Anders Kråik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".