Lars Miguel Utsi, Sametingets språknämnds ordförande.
Lars Miguel Utsi, Sametingets språknämnds ordförande. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi

Nya styrelsen tar krafttag för rennäringen

Lars-Miguel Utsi: Det kommer definitivt att bli tydligt
1:35 min

Plenum i Kiruna har nu tagit slut. Men förändringens vindar blåser i samepolitiken.

Under Sametingets plenum klubbades en rad motioner igenom av det nya regeringsblocket med Samelandspartiet i spetsen - och de traditionella samiska näringarna och rennäringen stod i fokus. 

- Vi har bland annat rennäringsfrågor i grunden men vi har ju god erfarenhet i våra ledamöter, i det samiska samhället och i de samiska näringarna, kulturen språket. Så vi har mycket att hämta utifrån det, säger nya vice styrelseordföranden Lars-Miguel Utsi.

Det ska in mer kompetens om rennäringens förutsättningar i Mark- och miljödomstolen. Rennäringen ska skyddas från konkurrerande markanvändning och tisdagens beslut om att Sametinget ska sätta upp miljömål som är knutna till traditionella näringar och renskötseln. Det är några av besluten som det nya maktblocket med Guovssonásti, Skogssamerna och Samelandspartiet i spetsen har tagit under plenum i Kiruna. Beslut som alla rör rennäringen.

Och Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, menar att den nya styrelsen gjort det omöjligt för andra partier att ha inflytande genom att stänga ute oppositionen från nämnder och organisationer under Sametinget.

- Den nya styrelsen har ju kastat ut alla som inte sitter under styrelsen, eller har ett förbund med dem, så de har definitivt en betydligt hårdare ton och ett hårdare arbetssätt än vad vår styrelse hade, säger Håkan Jonsson.

Ett Sameting med rennäringen i fokus är också den politik som den nu sittande styrelsen gick till val på, och detta blir också vad som kan förväntas framöver menar vice styrelseordföranden Lars-Miguel Utsi.

- Men det är ju också politik som vi kommer att driva mot samhället i övrigt, mot myndigheter mot regeringen och riksdag och så vidare. Så det kommer definitivt att bli tydligt, säger vice styrelseordförande Lars-Miguel Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".