Aili Keskitalo, Norske samers riksförbund.
Aili Keskitalo, Norske samers riksförbund. Foto: NRK

Aili Keskitalo vill ha stabilitet i norska Sametinget

Idag på morgonen offentliggjorde Norske Samers Riksförbunds Aili Keskitalo det nya sametingsrådet för Sametinget i Norge den kommande mandatperioden.

Aili Keskitalo ser det som viktigt att satsa på dem med bred erfarenhet men samtidigt ska de nya representanterna också få en möjlighet.

Samarbetsavtalet mellan Senterpartiet, Norske Samers Riksförbund, Åarjel-Saemiej Gielh och Flyttsamelista är underskrivet och Aili Keskitalo är nöjd.

- Det är min stora glädje att berätta att vi är de fyra politiska grupperingarna som har gått samman för att etablera ett majoritetsstyre i Sametinget, säger Aili Keskitalo till NRK Sápmi.

Keskitalo kommer av allt att döma väljas till president nu på torsdag och till sina rådsmedlemmar har hon valt Mikkel Eskil Mikkelsen, Henrik Olsen och Silje Karine Muotka från sitt eget parti NSR. Berit Marie E. Eira från Flyttsamelista och Ellinor Marita Jåma från Åarjel-Saemiej Gielh skall dela på en styrelsepost.

Läs mer hos NRK Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".