Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt oro kring planerna på gruva i Nasafjäll

Anders Erling Fjällås: Vi vet att det blir konsekvenser
2:00 min
Anders Erling Fjällås oroas av planerad kvartsbrytning i Norge.
Anders Erling Fjällås oroas av planerad kvartsbrytning i Norge. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

Gruvföretaget Elkem har långtgående planer på att starta en kvartsgruva i Nasafjäll i Norge, bara några mil ifrån den svenska gränsen. Gruvan hamnar därmed på sommarbetesland för samebyar i Sverige.

- En fullskalig gruvdrift på Nasafjäll skulle ju få ganska omfattande konsekvenser för vår näring, säger Anders Erling Fjällås ordförande i samebyn Semisjaur-Njarg.

Förra året godkände norska staten öppningen av en kvartsgruva i Nasafjäll i Rana kommun - bara några mil från den svenska gränsen. Tre samebyar berörs direkt av gruvöppningen - Svaipa, Semisjaur-Njarg, Grans sameby, och även det renbetesdistrikt på norsk sida som finns i området där gruvan ska öppna. 

- Det kommer ju att leda till att våra renar störs bort från de här områdena, och då blir det ju att vi får en sammanblandning med norska renskötare och även mellan svenska samebyar, och det kommer ju skapa ett oerhört stort merarbete, säger Fjällås. 

Nasafjäll kommer få ett dagbrott, en stentipp, krossanläggning och ett serviceområde om gruvan blir verklighet. Dagbrottet är beräknat att bli 1,4 kvadratkilometer stort. Då det även finns planer på att dra in en väg från E6:an kommer påverkningarna inte bara att vara precis där gruvbrytningen sker. 

Alve Ulriksen, tidigare verksdirektör, vid Elkem Salten har tidigare berättat för NRK att bolaget informerat dem som kommer att bli berörda och berättar även att om det skulle dyka upp saker som är av starkt nationellt intresse så vill han tro att det kommer tas hänsyn till det på ett tillfredsställande sätt. Ove Sördahl, nuvarande verksdirektör instämmer med Ulriksen. 

- Jag har stor respekt för rendriftsnäringen och deras historia och
kultur, och vad de känner. De är oroliga och det är ju för att det ska ske något nytt och det är svårt att ta in konsekvenserna av det. Men det är därför det är så viktigt att vi tillsammans sätter oss ner och ser på vad som är tänkt och hur vi på bästa möjliga sätt kan ta tillvara på bägge sidor, säger Sördahl. 

- Man ska ju komma ihåg att det blir aldrig vad det en gång var, så mycket kan vi konstatera. Det här är lite grann av en ny situation med en sådan omfattande industriell störning inom våra kalvningsområden. Så till och med vi har svårt att överblicka alla möjliga konsekvenser. Däremot vet vi att det blir konsekvenser, säger Ander Erling Fjällås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".