I första delen av Elsa i Saajvoe-kungens rike, följer hon med sin pappa ut för att fiska på en sjö.
I första delen av Elsa i Saajvoe-kungens rike, följer hon med sin pappa ut för att fiska på en sjö.
Magiska skrinet

Nu kan du lyssna på barnradioserien Elsa i Saajvoe-kungens rike

Johan Sandberg McGuinne: Vi skulle må bra om fler var som Elsa Laula
4:31 min

Elsa i Saajvoe-kungens rike är en spännande och magisk berättelse om Elsa Laula som försöker rädda sin pappa och lillebror som hamnat i Saajvoe-kungens rike, nere under en sjö. Hör en av författarna, Johan Sandberg McGuinne, berätta om barnradioserien.

Längst ner i artikeln kan du lyssna på första delen av fem. Övriga delar hittar du här.

Berättelsen är en saga men Elsa Laula fanns på riktigt. Hon var en modig och viktig person som kämpade för samernas rättigheter hela sitt liv. I berättelsen träffar hon på Saajvoe-kungen som bor i ett eget rike. Saajvoe kan kanske enklast beskrivas som en slags parallell värld, där olika samiska heliga väsen, andar och mytologiska figurer bor.

Saajvoe brukar uppfattas som en vacker, ljus plats, men det är svårt att vandra mellan världarna. Det var egentligen något som endast nåjder, samernas heliga kvinnor och män, klarade av. Saajvoe-folket ansågs vara mycket vackra, och deras renhjordar sades vara helt vita.

Barnradions berättelse om Elsa Laula blandar element från samisk mytologi, samtidigt som den bygger på Elsa Laulas faktiska liv. På så sätt blir sagans Elsa både fiktiv, och verklighetsbaserad på samma gång.

Samtidigt kan sagan kanske väcka tankar om att vara ung same idag. Precis som Elsa måste samiska barn leva i två världar - den samiska och den svenska - och det är inte alltid helt lätt. 

Magiska skrinet är sagor och berättelser för barn från de fem nationella minoritetsspråken. Serien kommer senare även på samiska och andra nationella minoritetsspråk. För barn 9 - 13 år. 

Författare: Johan Mcguinne och Anne Wuolab
Skådespelare: Anna Åsdell
Illustratör: Emma Fox Sandberg
Producent: Emilia Traneborn, Barnradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".