Åre kommun: Ecolibakterier i vattnet kommer från djur

Åre kommun utgår ifrån att de höga Ecoliutsläppen i vattendraget Enan orsakas av djur, men utan att verkligen utreda orsaken. En expert däremot, som forskat i ämnet, konstaterar att det inte kan uteslutas att utsläppen kommer från fjällstationerna i området.

Åre kommun har länge känt till föroreningarna men utan att utreda orsaken. Kommunen har valt att inte göra några egna mätningar uppströms mätpunkten i Enan.

På frågan varför så inte har skett svarar kommunens miljöchef Jasna Lindberg att för det första är det inte kommunens uppdrag att garantera dricksvattenkvalitet i annat än kommunala dricksvatten. För det andra finns Ecoli överallt och i det här fallet är det troligen djur det rör sig om, exempelvis renar.

Läs mer hos SVT Nyheter Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".