En grupp tranor flyger mot en orange himmelsbakgrund.
Foto: Jens Meyer / TT

Ingen vrider flyttfåglarnas klocka rätt

Kalender och klocka ur led
1:23 min

Den pågående klimatförändringen med tidigare vår och senare höst kan ställa till det för flyttfåglar, som till stor del ställer klockan efter dagsljuset och inte efter temperaturen.

Ur led är tiden också för flyttfåglarna, som har sina inre biologiska klockor till hjälp när de ska flytta. En signal som har stor effekt på hur fåglarna synkroniserar klockorna och flytten under året är längden på dagen. De har alltså både en klocka för dygnet och en kalender för tiden på året. Det som försvårar för fåglarna är när årstiderna förskjuts samtidigt som dagslängden förblir opåverkad, eftersom den inte beror på vädret eller klimatet.

Läs mer hos Vetenskapsradion.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".