De fem män i Norrbotten som bland annat är misstänkta för grova jaktbrott har idag häktats.
Järv och björn finns bland de rovdjur som dödats illegalt i Norrbotten enligt åklagaren. Foto: TT
Jaktbrottshärvan

Staten kritiseras i stora jaktbrottshärvan

Svenska rovdjursföreningen: Det här är djur som är ovanliga och skyddsvärda
1:29 min

Naturvårdsverket kritiseras för att de valt att inte kräva skadestånd för de åtta stora rovdjur som åklagaren hävdar ha dödats i den omfattande jaktbrottshärvan i Norrbotten som snart ska upp i rätten.

Myndigheten har begärt skadestånd i tidigare fall där statens vilt dödats och att det nu inte görs skickar fel signaler, tycker Svenska rovdjursföreningen.

– Det här är djur som är ovanliga, djur som är skyddsvärda, det är djur som samhället investerar en del i för att de ska få finnas. Så jag tycker det är viktigt att samhället begär ersättning för den förlust som det är när sådana här djur blir avlivade på ett illegalt sätt, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska rovdjursföreningen.

Enligt åklagaren har fyra björnar, tre lodjur och en järv dödats illegalt i det hittills mest omfattande målet kring tjuvjakt på rovdjur där fem män som nekar till jaktbrotten står åtalade, och där bland annat snaror och lockbeten ska ha använts.

Den 16 oktober startar rättegången i Luleå tingsrätt.

Läs mer hos SVT Nyheter Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".