Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gruvkonkurs hårt slag mot Grans sameby – JK kritiserar nu Bergsstaten

Publicerat onsdag 11 oktober 2017 kl 07.29
JK nekar sameby miljonersättning
(2:35 min)
Tobias Jonsson, renskötare i Grans sameby
Tobias Jonsson, ordförande i Grans sameby Foto: Jenny Israelsson Skoglund/ Sameradion & SVT Sápmi

Grans sameby får inte ersättning från staten efter gruvkonkurs. Men samtidigt kritiserar Justitiekanslern statliga myndigheten Bergsstaten.

Grans sameby kommer inte att ersättas av staten för miljonförlusten som samebyn drabbats av i och med Blackstone Nickels gruvkonkurs för några år sen. Det framkommer när Justitiekanslern, JK, nu kommit med sitt beslut.  

Redan för fyra år sen ville juristen och föräldern Eva-Lisa Myntti i Grans sameby ge upp, för Sveriges Radios reporter Agneta Johansson beskrev hon hur hopplöst det kändes. 

- Alltså jag orkade egentligen inte när Tobbe hade ringt Kronofogden och de började säga att de gjort ett utmätningsförsökt på 5000. Då kände jag bara att jag lägger ner. Det kan man inte göra då man har barn, men jag bara låg i en vecka och tänkte att jag går inte upp mer, berättar Eva-Lisa Myntti i Grans sameby.

Det var för sju år sen som gruvbolaget Blackstone Nickel Ab provborrade efter Koppar Zink och bly I Vindelälvens naturreservat i Västerbotten. Borrningarna skedde på våren och trots överklaganden från Grans sameby. Det störde deras renskötsel då det var den känsligaste perioden, kalvningen. Byns renskötare fick hålla de sextusen renarna från området.  Samebyn överklagade till Mark- och miljödomstolen som gav dom rätt, men ett år för sent.

Våren 2010 fick samebyn merkostnader för en miljon kronor när renarna utfodrades och vaktades för att det provborrades i Vindelälvens naturreservat. Samebyn fick också rätt till ersättning av Mark- och miljödomstolen för merkostnaderna. Men bolaget gick i konkurs.

Istället för en miljon fick samebyn femtiotusen kronor i ersättning av Bergstaten. De var de pengar som myndigheten krävt av bolaget Blackstone Nickel i säkerhet om någon tredje part skulle drabbas. Det här godkände inte samebyn som överklagade beslutet till JK och ansåg att statliga myndigheten Bergsstaten gjort fel.

Nu har JK kommit med sitt utlåtande. Där kritiseras nu Bergsstaten för att de inte hade bett länsstyrelsen att pröva om säkerheten på 50 000 var tillräckligt. Men JK säger också i domen att samebyn inte kommit med invändningar på säkerhetsbeloppet. JK anser också att det går att diskutera om Bergstaten hade gjort en tillräcklig kontroll av bolaget Blackstone Nickel.

Det var samebyn som påtalade att bolaget var konkursmässigt. Från och med 2014 har det här regelverket skärpts. Men JK anser inte att myndigheten Bergsstaten gjort tillräckligt stora fel för att staten ska betala ut skadestånd till samebyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".