Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont under parlamentsmötet igår när beskedet om självständigheten väntades.
Foto: LLUIS GENE

Katalonien inte självständigt – ännu

"Det är svårt att se någon annan effekt än att krisen blir ännu mer fördjupad"
11 min

Igår kom beskedet att regionpresidenten Carles Puigdemont inte utropar Katalonien självständigt ännu, utan öppnar upp för medling mellan lokal- och centralregeringen i frågan.

I går höll regionpresidenten Carles Puigdemont ett mycket uppmärksammat tal, med besked om vad man kommer göra efter folkomröstningen om regionens självständighet.

– Som Kataloniens regionala president presenterar jag folkomröstningens resultat, framför er och alla medborgare, som förklarar katalanska folkets mandat för att Katalonien blir en självständig stat i republikform.

– Kataloniens regionala regering och jag själv, föreslår katalanska parlamentet att skjuta upp effekterna av självständighetsdeklarationen under kommande veckor i syftet att påbörja en dialog som behövs för att nå en överenskommelse.

Carles Puigdemont sa i går inför det katalanska parlamentet att en självständighetsförklaring ska komma, men inte ännu, och först efter en dialog med spanska regeringen.

Läs mer hos P1 Morgon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".