Guðrið Højgaard, direktör på Visit Faroe Islands
Guðrið Højgaard, direktör på Visit Faroe Islands Foto: Visit Faroe Islands

Färöarna skapar egen översättningstjänst

Guðrið Højgaard: Uttalar meningen på färöiska
7:05 min

Besökare ska kunna använda den för att kommunicera med lokalbefolkningen på färöiska.

Ungefär 80 000 personer pratar Färöiska. Men genom en rad eldsjälar själar försöker man hålla liv i språket.

Sedan turister som besökt ön börjat fråga ur man säger ord och meningar beslutade Färönas tursitbyrå - Visit Faroe Islands- att med hjälp av volontärer göra en översättnings tjänst för nätet.
--I och med Google translate inte finns på Färöarna bestämde vi oss för att göra en egen version av translate som vi kallar för Faroe island translate. Det som är nytt med här projektet är att man går in och skriver in sin mening på sitt språk och så kommer man få en livestreaming tillbaka från en Färöisk person som uttalar meningen på färöiska. Det har kommit in väldigt många förfrågningar från hela världen, faktiskt från 142 länder, säger Guðrið Højgaard från Visit Faroe Islands .

Tjänsten har fått mycket uppmärksamhet från en rad platser i världen. Det syns inte minst när folk söker ord och meningar. När en tysk tidning skrev om projektet så ökade antalet sökningar från Tyskland.

Ungefär 20 procent söker på fräcka och rasistiska meningar. Men de mest sökta ordet är något annat:
– Det mest sökta ordet är faktiskt kärlek eller love på engelska

Hur länge projekt kommer var sökbar är ännu inte bestämt.
--De har precis lanseras, bara för en vecka sedan. Vi tar en vecka i taget för det är främst ett pr-projekt. Vi får se hur länge det håller men, intresset är fortfarande väldigt stort, säger Guðrið Højgaard från Visit Faroe Islands .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".