1 av 2
Åsa Simma, Giron Sámi Teáhters chef.
2 av 2
Åsa Simma, Giron Sámi Teáhters chef. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi

Arbetet med att bli nationalteater fortsätter

Giron Sámi Teáhter och Sametinget arbetar gemensamt för att teatern ska få nationalteaterstatus. Teaterchefen är nöjd över att Sametinget är med på banan och att det börjar röra på sig.

- Sametinget är en viktig instans i det här landet och om Sametinget stödjer oss kan ingen annan heller sätta sig emot, säger Åsa Simma, Giron Sámi Teáhters chef.

Giron Sámi Teáhter har under två års tid arbetat för att bli en nationalteater. Idag får teatern stöd från fem, sex olika regionala finansiärer som har olika krav för stödet som gäller bara i det området. Enligt Åsa Simma skulle en fast, statlig finansiering innebära att mycket administrativt arbete skulle underlättas eftersom man då inte behöver lägga tid på olika verksamhetsplaner och redovisningar.

Både teatern och Sametinget anser att om teatern ska kunna nå upp till det mål och uppdrag som teatern har enligt förordningar och regleringsbrev så är det nödvändigt att få bli en nationalteater. Lars Miguel Utsi, vice ordförande i Sametingets styrelse, säger att ett första möte har skett med teatern där man från den nya styrelsens sida har satt sig in i ärendet och man är beredd att jobba vidare med frågan.

- Om det finns behov från teaterns sida att vi från Sametinget är med på möte med kulturdepartementet angående frågan om nationalteaterstatus, så är vi beredda på det, säger Lars Miguel Utsi.

I arbetet med att nå nationalteaterstus har man kommit så långt att man nu har har fått loss försöksmedel för ett år. Efter det ska en utvärdering göras för att se om det är den rätta vägen att gå. Från teaterns sida är man inte intresserad av en teaterbyggnad men att turnera runt i Sápmi. Sex platser är utvalda där teatern ska verka under en längre tid för att kunna komma närmare sin publik.

- På ett sätt verkar vi redan som nationalteater eftersom vi finns där samerna finns men vi har ännu inte namnet och inte heller statusen. Om vi skulle bli det så tror jag att vårt jobb skulle både bli bättre och underlättas, säger Åsa Simma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".